
FDA Draft Questions 
May 22, 2013 Meeting of the Orthopaedic and Rehabilitation Devices Panel of Medical Devices Advisory 

Committee 
Pedicle Screw Spinal Systems (for certain indications) 

 
Please refer to the Regulatory Reference Sheet for additional information regarding classification procedures 
and definitions. 

 
1. FDA has identified the following risks to health for traditional, rigid pedicle screw spinal systems based 

upon the input of the original classification panel, review of industry responses to the 2009 515(i) Order, 
the Manufacturer and User facility Device Experience (MAUDE) database, and FDA’s review of the 
medical literature: 
• Malposition 
• Implant Loosening 
• Device Breakage 
• Device Malfunction 
• Disassembly 
• Bone Fracture 
• Graft Settling/Displacement 
• Loss of Correction 
• Pseudoarthrosis 
• Bleeding/Vascular Injury 
• Neurologic Injury 
• Back/Leg Pain  
• Dural Injury/CSF Leak 
• Wound Problems 
• Infection/Sepsis 
• Skin Irritation 
• Cardiac 
• Respiratory 
• Gastrointestinal 
• Revision Surgery 
• Death 

 
Is this a complete and accurate list of the risks to health presented by traditional rigid pedicle screw 
spinal systems?  Please comment on whether you disagree with inclusion of any of these risks, or 
whether you believe that any other risks should be included in the overall risk assessment of pedicle 
screw spinal systems. Risks associated with dynamic stabilization systems for fusion will be discussed 
below in Question 4.  
 

2. According to 21 CFR 860.7(d)(1), “there is reasonable assurance that a device is safe when it can be 
determined, based upon valid scientific evidence, that the probable benefits to health from use of the 
device for its intended uses and conditions of use, when accompanied by adequate directions and 
warnings against unsafe use, outweigh any probable risks.  The valid scientific evidence use to 
determine the safety of a device shall adequately demonstrate the absence of unreasonable risk of illness 



or injury association with the use of the device for its intended uses and conditions of use.”  In addition, 
according to 21 CFR 860.7(e)(1), “there is reasonable assurance that a device is effective when it can be 
determined, based upon valid scientific evidence, that in a significant portion of the target population, 
the use of the device for its intended uses and conditions of use, when accompanied by adequate 
directions for use and warnings against unsafe use, will provide clinically significant results.” 
 
FDA believes that the available scientific evidence supports a reasonable assurance of safety and 
effectiveness of traditional, rigid pedicle screw spinal systems when intended to provide immobilization 
and stabilization of spinal segments as an adjunct to fusion in the thoracic, lumbar, and sacral spine as an 
adjunct to fusion in the treatment of degenerative disc disease (DDD), and spondylolisthesis other than 
either severe spondylolisthesis (grades 3 and 4) at L5-S1, or degenerative spondylolisthesis with 
objective evidence of neurologic impairment. 
 
a) Do you agree that the available scientific evidence is adequate to support the safety and 

effectiveness of traditional, rigid pedicle screw spinal systems for these indications for use? 
 

b) Do the probable benefits to health from use of traditional, rigid pedicle screw spinal systems for 
these indications for use outweigh the probable risks to health? 

 
3. FDA believes that the special controls (labeling, biocompatibility, sterility, and mechanical testing) can 

adequately mitigate the risks to health for traditional, rigid pedicle screw spinal systems when intended 
to provide immobilization and stabilization of spinal segments as an adjunct to fusion  in the thoracic, 
lumbar, and sacral spine as an adjunct to fusion in the treatment of degenerative disc disease (DDD), and 
spondylolisthesis other than either severe spondylolisthesis (grades 3 and 4) at L5-S1, or degenerative 
spondylolisthesis with objective evidence of neurologic impairment. FDA believes the special controls 
also provide sufficient evidence of safety and effectiveness.  
 
Do you agree that these special controls are adequate to mitigate the risks to health for traditional, rigid 
pedicle screw spinal systems for these indications for use?  Please comment on whether you disagree 
with the inclusion of any of these special controls, or whether you believe any other special controls are 
necessary. 

 
4. FDA believes that the safety and effectiveness of dynamic stabilization systems (DSSs), a subtype of 

pedicle screw spinal systems when intended as an adjunct to fusion, is not well established. FDA bases 
this determination on the lack of valid scientific evidence to support the safety and effectiveness for 
these uses. The potential risks to health associated with DSSs may not be the same as those identified for 
traditional, rigid pedicle screw spinal systems. Therefore, FDA does not believe that there is sufficient 
information to determine whether special controls can be established to assure the safety and 
effectiveness of DSSs intended as an adjunct to fusion.  Please address the following questions:  
 
a) DSSs have different design features that allow bending or rotation while still facilitating fusion. 

Components used to achieve this flexibility include polymer cords, moveable screw heads, and 
springs.  Please discuss the technological features that fall under the scope of DSS. 
 



b) Please state whether there are any differences in the risks to health for DSSs, as compared to 
traditional, rigid pedicle screw systems, and specifically identify any risks to health that have not 
been discussed in response to Question 1. 

 
c) Do you agree that the available valid scientific evidence is not adequate to support the safety and 

effectiveness of DSSs intended as an adjunct to fusion? If you do not agree, please explain by 
identifying and discussing the following: 

 
i) the valid scientific evidence available in support of a reasonable assurance of safety and 

effectiveness of DSSs when intended as an adjunct to fusion; and 
 

ii) special controls that you believe would be sufficient to mitigate the risks to health and 
provide a reasonable assurance of safety and effectiveness of DSSs intended as an 
adjunct to fusion. 

 
5. Section 513 of the Food, Drug, and Cosmetic Act states a device should be Class III if: 

I: Insufficient information exists to determine that general controls are sufficient to provide reasonable 
assurance of its safety and effectiveness or that application of special controls would provide such 
assurance, AND 
II: If, in addition, the device is life-supporting or life-sustaining, or for a use which is of substantial 
importance in preventing impairment of human health, or if the device presents a potential unreasonable 
risk of illness or injury. 
 
a) The FDA believes that traditional rigid pedicle screw spinal systems could be eligible for 

classification as a Class III device, because they are permanent implants. However, the FDA 
believes that sufficient information exists to develop special controls that would provide 
reasonable assurance of safety and effectiveness. 

 
Do you recommend Class II or Class III for traditional, rigid pedicle screw spinal systems as an 
adjunct to fusion for the treatment of degenerative disc disease (DDD) and spondylolisthesis 
other than either severe spondylolisthesis (grades 3 and 4) at L5-S1 or degenerative 
spondylolisthesis with objective evidence of neurologic impairment? Please provide a rationale 
for your final classification recommendation, taking into account the available scientific 
evidence, the special controls proposed in Question 3, and the criteria listed above for placing a 
device into Class III. 

 
b) Similarly, the FDA believes that DSSs could be eligible for classification as a Class III device, 

because they are permanent implants. In addition, the FDA believes that insufficient information 
exists to determine if general controls and special controls would provide reasonable assurance 
of safety and effectiveness. 

 
Do you recommend Class II or Class III for DSSs when intended as an adjunct to fusion for any 
indication? Please provide a rationale for your final classification recommendation, taking into 
account the available scientific evidence, special controls you proposed in Question 4 (if any), 
and the criteria listed above for placing a device into Class III. 

 



6. Following this panel meeting, FDA will work to update the existing pedicle screw spinal system 
regulation, 21 CFR 888.3070, based on the panel’s recommendations for classification. 
 
a) The current regulation describes pedicle screw spinal systems used as an adjunct to fusion as 

intended for “skeletally mature patients” for the Class II indications for use (21 CFR 
888.3070(b)(1)), while the regulation is silent with respect to skeletal maturity in the Class III 
indications for use (21 CFR 888.3070(b)(2)).  However, FDA has cleared numerous pedicle 
screw spinal systems dating back to 1998 for general pediatric use (e.g., “pediatric patients”), as 
well as for specific pediatric indications for use (e.g., “adolescent idiopathic scoliosis,” 
“spondylolisthesis/spondylolysis and fractures caused by tumor and/or trauma”), that incorporate 
the skeletally immature patient population.  Consequently, FDA proposes to remove the 
“skeletally mature” terminology from the indications for use for this device type for either the 
Class II or current/existing Class III indications for use.  Please comment on whether you agree 
with this proposal, or whether you believe that other terminology should be used in lieu of 
“skeletally mature,” if any. 
 

b) There are various interpretations and definitions in the medical community related to 
degenerative disc disease (DDD).   

 
i) FDA’s “Guidance Document for the Preparation of IDEs for Spinal Systems,” issued on 

January 13, 2000, defines lumbar DDD as “back and/or radicular pain with degeneration 
of the disc as confirmed by patient history, physical examination, and radiographic 
studies with 1 or more of the following factors (as measured radiographically, either by 
CT, MRI, plain film, myelography, discography, etc.): 
 
• instability as defined by 3mm translation or 5° angulation; 
• osteophyte formation of facet joints or vertebral endplates; 
• decreased disc height, on average by >2mm, but dependent upon the spinal level; 
• scarring/thickening of ligamentum flavum, annulus fibrosis, or facet joint capsule; 
• herniated nucleus pulposus; 
• facet joint degeneration/changes; and/or 
• vacuum phenomenon. 

 
In addition, FDA-approved PMAs were based on IDE studies that enrolled patient 
populations that were primarily diagnosed with DDD but also included patients with 
grade 1 degenerative spondylolisthesis (PMA P050010) and subjects with a history of 
prior spinal procedures including discectomy, laminotomy, laminectomy, or nucleolysis 
at the target spinal level (PMA P040006).  
 
As the regulatory definitions of DDD described above include posterior elements beyond 
the spinal disc that resides in the anterior column of the spine, would degenerative spine 
pathology (DSP) more aptly describe these findings?  Please comment on whether you 
agree with this new terminology, whether DDD is adequate to describe the conditions 
above, or whether you believe that other terminology would be more appropriate. 
 



ii) Related to the question above, FDA’s “Guidance Document for Industry and FDA Staff: 
Spinal Systems 510(k)s,” issued on May 3, 2004, defines DDD as neck (cervical systems) 
or back (non-cervical systems) pain “of discogenic origin with degeneration of the disc 
confirmed by history and radiographic studies.”  Please comment on the adequacy of this 
regulatory definition, or whether you believe that additional details not captured in this 
definition should be described to define DDD, such as the need to distinguish between 
symptomatic (e.g., pain) and asymptomatic (e.g., spinal imaging findings) spinal 
degeneration, as well as the need to identify clinically relevant subgroups in the DDD or 
DSP population.  
 

c) 21 CFR 888.3070(b)(1) currently contains the requirement for a warning and a precaution in the 
labeling for the Class II indications.  

 
i) 21 CFR 888.3070(b)(1) currently requires the following warning: “Warning: The safety 

and effectiveness of pedicle screw spinal systems have been established only for spinal 
conditions with significant mechanical instability or deformity requiring fusion with 
instrumentation. These conditions are significant mechanical instability or deformity of 
the thoracic, lumbar, and sacral spine secondary to severe spondylolisthesis (grades 3 and 
4) of the L5-S1 vertebra, degenerative spondylolisthesis with objective evidence of 
neurologic impairment, fracture, dislocation, scoliosis, kyphosis, spinal tumor, and failed 
previous fusion (pseudoarthrosis). The safety and effectiveness of these devices for any 
other conditions are unknown.” Given the findings presented to this Panel, FDA believes 
this warning is no longer relevant. 

 
Please comment on whether or not removal of the warning is warranted, given that there 
is additional clinical data available since the creation of the original pedicle screw 
classification regulation.  

 
ii) 21 CFR 888.3070(b)(1) currently requires the following precaution:  “Precaution: The 

implantation of pedicle screw spinal systems should be performed only by experienced 
spinal surgeons with specific training in the use of this pedicle screw spinal system 
because this is a technically demanding procedure presenting a risk of serious injury to 
the patient.”  

 
Please comment on whether inclusion, revision or removal of the precaution is 
appropriate.  


