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EMEA

Att. Prof. R. Bass

7 Westterry Circus, Canary Warf
London, £14 4MB

United Kingdom

FAX: 00 44 2074 18 84 20

Your letter Your refarsnce The Hague,
- CPMPACH/2711/99 draft S april 2000
Cassnumber Qur refersnce
\ - coll 9921322/MS/JV81
Handled by Talaphone (direct)
M. Stroo 00 31 70 356.7401/7402
Re:

Mote tor Guidance on clinical investigation
of medical praducts in the peadiatric population
ICH Toplc E 11

introduction

In the EU a guideline exists addressing the kind of and need for trials in children. Due to guestions from
the paediatric community the guideline has been reviewed recently and the roquiraments for conducting
trials have become more explcit.

in the US the same questions from paediatricians have resulted in new regulations, requiring a paediatric
deveioprment in all cases unless It is clearly not relevant.

In Japan no legislation or guideline exist in this area and the Japanese position with regard to trials in
children was (and in fact still is) unclear.

Recently it has been decided to develop a guideline in the framework of the ICH to enable global
development of products for children.

Discussion

The step 2 document that is sent out for consultation is fargely in agreement with the EU guideline. The
part that is missing will be addressed in the Notice to Applicants, as it has to do with the SPC.

In the ICH guideline a section {2.2) addresses the paediatric formulation. This is of importance, as the last
few years it became clear that this might be a stumblingblock in the development of adequate drugs tor
children.
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In acoordance with the EU guideline timing of the studies (2.3) and types of studies (2.4) are addrassed in
the ICH guideline. The ICH guideline puts some more emphasis on pharmacokinetic studies as basis for a
paediatric file. For a large group of products the relation between PK and effect is not known however and
therefore efficacy studies still will be necessary. Also the example of FEV1 is to some extent
inappropriate, as a lot of the asthma products are applied locally at the moment and as in children < 2
years, the B- recaptor appears not tc be developad maximaily as yet.

=> It is suggested to add this in the last paragraph of section 2.4.1: When the relation between PK and
affect is not known clinical efficacy studies will be required too. Also, in cases where the
pharmacodynamic effect may ditfer between age groups for instance due to the fact that the receptor may
not be developed maximally as yel, extrapolation, based on PK studiss alone will be insufficient.

In section 2.5.1. and 2.5.2.1 is correctly stated, that the pharmacokinetics of a compound may differ
considerably in premature and new born children as compared to the pharmacokinetics of adulls or even
clder childran. As in these children the liver is still irnmature this may also have consequences for possible
interactions.

=>In section 2.4.1. third paragraph it should be added, that in addition to the need for PK information the
possibility of differences in interaciion between drugs in new born of premature children and adults should
be addressed too.

In section 2.4.1. under practical considerations it is stated that the Ethics Commitiee should establish the
maximum amount of blood that can be taken for PK measurements. This seems odd, as in a (ot of the EU
member statas, the authorities approve the protocol too.

=> It is suggested to mention this in the NL comments and to change tha sentence to the maximum
amount of blood ...} that can be taken should be justified in the protocol and thus will be judged by the
IRB/AIEC and/or authorities as appropnate.

In the EU guideline more guidance is give concerning the need for active control or placebo cantrolied
trials. As in section 2.4.2 a reference is made to €9 and E10, the wording in the ICH document may be
sufficient.

in section 2.6 the ethical issues in doing a clinical trial in children are addressed. Correctly a refersnce is
made to the GCP guidsline, where this is also discussed. However, especially in the section on consent
(2.6.3) statements are made that do not seem to be in line with the GCP guideline

=> it is suggestad to mention in the NL commants that this part should be brought in ime with the GCP
guidatina.

In section 2.5.1. the role of the IRBVIEC is mentioned. The responsibility of the IRB/EC is also addressed
in the GCP guideline
e arefarence 1o ICH E6 GCP should be made in this section.

In 2.6.3 it is mentioned that the age of assent should be determined by the IRB/IEC. In the Netherlands

there are legal requirements. however. Also, in the GCP guideline (4.8.12) it is mentioned that: “if capable,

the subject should sign and personally date the writtan informed consent.”

« the sentences: “Participants gshould...... or the written informed consent” should use the words of ICH
E6 GCP or refar to that document and it should be added that the age af assent should be in ine with
local lagal requuirements.

The suggestion in section 2.6.3 that the wish of a child to withdraw from a study may be overruled

appears not acceptable. Aduits may stop even i they die from it.
=> the sentence: "the patients agreement.....under such circumstances™ should be defeted.
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Also concerming section 2.6.5 the task of the IRB/IEC is much larger than is considered correct in N and
Jor EU. This should be mentioned and a change as indicated above should ba introduced.

In the GCP guideline it is clearly indicated that for the group of patients, who only can indicate their
unwillingness 1o cantinue by ‘overreaction’ this behaviour should be acknowledged. In the ICH guideline it
is only mentioned that the nght to refuse should be respected, but nothing more.

—> It is suggested either to copy this part of the GCP here or to make a specific reference to that par of
the GCP guideline.

-

On behalf of the Medicines Evaluation Board
in the Netherlands,

drs. M.V. Stroo
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