From: OC GCP Questions

To:
Subject: RE: GCP question on: SAE reporting to FDA by sponsor or by clinical investigator?
Date: Friday, September 23, 2016 4:08:00 PM

Dear Inquirer-
I consulted my colleagues in CDER and here is the information they provided:

The definition of “person” is not defined in section 320.1, Definitions. However, “person” refers to the
sponsor, or if the study was performed under contract, the CRO. Thus, either the sponsor or the CRO would
be responsible for notifying the FDA.

If you have any additional questions about this issue, please contact CDER’s Division of Drug Information at

druginfo@fda.hhs.gov directly.

I hope this information is useful.
Best Regards,
Janet

Janet Donnelly, RAC, CIP
Policy Analyst, Office of Good Clinical Practice
Office of Special Medical Programs, Food and Drug Administration

This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is an informal
communication under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee providing it. This
information does not necessarily represent the formal position of FDA, and does not bind or otherwise obligate or
commit the agency to the views expressed.

From:

Sent: Tuesday, September 20, 2016 4:18 PM

To: OC GCP Questions

Subject: Re: GCP question on: SAE reporting to FDA by sponsor or by clinical investigator?

For example, this is for a study that does not require an IND and thus under an ANDA application that meets 21
CFR 320.31(d)(3). Therefore in page 21 of the guidance titled “Guidance for Industry and Investigators - Safety Reporting
Requirements for INDs and BA/BE Studies” there is a paragraph that states:

A. BA/BE Study Safety Reporting Requirements (21 CFR 320.31(d)(3))

The person conducting a BA or BE study, including any contract research organization, must notify FDA and all
participating investigators of any serious adverse event observed during conduct of the study, regardless of whether the
event is considered drug related, as soon as possible but in no case later than 15 calendar days after becoming aware of its
occurrence (21 CFR 320.31(d)(3)). This includes, for example, serious adverse events listed in the reference listed
product’s approved labeling, the investigator brochure, and protocol. Serious adverse events, whether observed in the
investigational drug group or in the approved drug group (e.g., reference listed drug), must be reported (21 CFR
320.31(d)(3)).

My follow-up question is what is the definition of “The person” conducting a BA/BE study. Let’s assume that no CRO
(Contract Research Organization) is used by the Sponsor. Does “person” primarily mean the Sponsor? Or is the "person"
the Principal Investigator of the applicable clinical trial? Oris it the Clinical Investigation Site? Basically should the Sponsor
report a SAE to the Agency? Or should it be the Pl or Clinical Site? That's what | am trying to ascertain. Who is the primary
responsible "person" to directly report a SAE to the Agency? Thank you again.

On Sep 20, 2016, at 10:59 AM, OC GCP Questions <gcp.questions@fda.hhsgov> wrote:


mailto:druginfo@fda.hhs.gov
mailto:gcp.questions@fda.hhsgov

Dear Inquirer-

Thank you for your question. Based on the limited information provided, it is not clear whether the
bioequivalence study in question is or is not required to be conducted under an IND. | have provided
references below for both scenarios (i.e., required to be conducted under an IND and not required to be
conducted under an IND) and recommend you review the referenced regulations and guidance to assist
you in answering your question.

The Study is Required to be Conducted Under an IND
The IND regulations can be found at 21 CFR 312 (see

http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CERSearch.cfm? CERPart=312), with 21 CFR
312.32 addressmg IND safety reporting.

The Study is Not Required to be Conducted Under an IND
The FDA regulations at 21 CFR part 320 address bioavailability and bioequivalence requirements (see

http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CERSearch.cfm? CERPart=320), with 21 CFR
320.31 addressing safety reporting.

FDA has guidance titled, “Guidance for Industry and Investigators - Safety Reporting Requirements for
INDs and BA/BE Studies” found at

http://www.fda.gov/downloads/Drugs/GuidanceComplianceRegulatorylnformation/Guidances/UCM?227351.pdf

If you have any additional questions regarding the study in question, please contact CDER’s Division
of Drug Information at druginfo@fda.hhs.gov.

| hope this information is useful.

Best Regards,

Janet

Janet Donnelly, RAC, CIP

Policy Analyst, Office of Good Clinical Practice

Office of Special Medical Programs, Food and Drug Administration

This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is
an informal communication under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the
employee providing it. This information does not necessarily represent the formal position of FDA, and
does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed.

From:

Sent: Friday, September 16, 2016 11:25 AM

To: OC GCP Questions
Subject: GCP question on: SAE reporting to FDA by sponsor or by clinical investigator?

For a clinical investigator site conducting a bioequivalence trial and does not utilize a CRO, would
FDA's CDER/OGD expect any SAEs be reported by the Sponsor to FDA (once after the Pl reports it to
the sponsor and the IRB) per appropriate reporting timelines and required forms such
3500A/Medwatch? Or should the SAEs be reported by the clinical site directly to FDA?

Thank you for your assistance.
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