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Date: Friday, November 06, 2015 5:51:52 AM

Good morning –
 
I am sorry this office does not have the expertise to answer your questions. It is best that you contact
FDA’s Office of Pediatric Therapeutics. Please see the websites below.
 
http://www.fda.gov/ScienceResearch/SpecialTopics/PediatricTherapeuticsResearch/default.htm
 
Office of Special Medical Programs > Office of Pediatric Therapeutics
 
Phone -- 301-796-8659
 
Email -- OPT@fda.hhs.gov
 
Kind regards,
 
Doreen M. Kezer, MSN
Senior Health Policy Analyst
Office of Good Clinical Practice
Office of the Commissioner, FDA
 
This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather
is an informal communication under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the
employee providing it. This information does not necessarily represent the formal position of FDA,
and does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed.
 
From: 
Sent: Thursday, November 05, 2015 2:53 PM
To: OC GCP Questions
Subject: Clinical trials in preterm infants
 
Dear FDA,
 
I am working on a clinical trial to be conducted in preterm infants and am seeking advice concerning
the appropriate interpretation presentation of clinical chemistry and hematology lab values when no
universal standard of normal ranges is available for this specific population of subjects.  Normal
range values for full term infants are published and available to the central laboratory that we are
using.  Preterm infants, due to their stage of development have normal lab values that change over
time as they mature and age and become more similar to full term infants. 
 
We have discussed this non-availability of standard preterm normal lab range values with a member
of the FDA Neonatal subcommittee who is also a member of the International Neonatal
Consortium.  They know this is an area they need to address to make available to all investigators in
the future.  Unfortunately, this information is not available in the current time frame for which we
need it.
 



How have other sponsors dealt with the interpretation and presentation of lab results for their
studies in preterm infants.  Our listings for lab results will have numerous values which will be
flagged as being outside the normal range (the normal range in use being that of full term infants).
 
Is it appropriate and acceptable to have a Sponsor-generated list of normal range values?  A single
table will not suffice however, because what is considered normal is a moving target as the
premature infants mature and age.
 
Help!!!!!
 

 
 

 
 




