

Virtual Public Workshop March 23 - 24 1-3 PM (ET)

AGENDA:

The FDA Center for Drug Evaluation and Research and the FDA Biomarker Working Group will convene a virtual workshop on March 23-24, 2022, 1-3 PM (ET) with title "Identification of Concepts and Terminology for Multi-Component Biomarkers". The workshop is intended to develop multi-component biomarker concepts and terminology, to identify areas of conceptual language development through presentation of use cases, and discuss gaps in terminology for concepts and approaches related to multi-component biomarkers. You can find more information on the goals and objectives of the symposium <a href="https://example.com/here-example.com/h

The symposium will be accessible to the public via live webcast. Please register online to receive an email with the instructions on how to join this event. Additionally, there are pre-recorded talks that will be available to the public three weeks prior to the live event, and participants are highly encouraged to view the presentations before attending the live discussions.

Pre-recorded introduction to multi-component biomarkers and biomarker terminology

10 minutes	Introduction by the FDA Biomarker Working Group Co-chairs
	Multi-component biomarkers - Set the stage for the other sessions (where we are, where we are going) Daniel Krainak (FDA/ CDRH) and Abena Agyeman (FDA/CDER)
45 minutes	Keynote lecture Multi-Component Biomarkers: Promise, Practice and Perspective on Terminology John Wagner, MD, PhD. Chief Medical Officer at Koneksa Health
10 minutes	BEST: A Resource for Effective Communication Lisa McShane, PhD, Chief, Biometric Research Program, National Cancer Institute, NIH
20 minutes	Biomarkers and Drug Development: A Regulatory Perspective Jeffrey Siegel, MD, Director, Office of Drug Evaluation Sciences (FDA/ CDER)
30 minutes	Multi-markers in Test Evaluation Patrick Bossuyt, PhD, Professor of Clinical Epidemiology, Biomarker and Test Evaluation Research Program, University of Amsterdam

Pre-recorded talks of biomarker in clinical setting

20 minutes	Prognostic & Predictive Biomarkers for Detection of Farly/Acute HIV-1 Infection
zu minues	Froomostic & Fredictive Diomarkers for Defection of Farty/Actife fits Limection

Krishnakumar Devadas, PhD, Staff Scientist, Laboratory of Molecular Virology (FDA/

CBER)

20 minutes Predictive Biomarker Homologous Recombination Deficiency (HRD) in Ovarian

Cancer

Francisca Reyes Turcu, PhD, Senior Scientific Reviewer (FDA/ CDRH)

20 minutes iBox Scoring System: A composite surrogate for long-term graft loss after kidney

transplantation

Amanda Klein, PharmD CDCES, Interim Executive Director, Transplant Therapeutics

Consortium (C-Path)

20 minutes Prognostic Biomarker for the Enrichment/Identification of Subjects with Knee

Osteoarthritis

Steve Hoffmann, Associate Vice president for Research and Partnership, FNIH

Biomarker Consortium

20 minutes Biomarker Test to Assess Likelihood of Progression to Cirrhosis or Clinical Outcomes

in Patients with Advanced Fibrosis due to Non-Alcoholic Steatohepatitis (NASH)

Irene Tebbs, PhD, Scientific Reviewer (FDA/ CDRH)

20 minutes Biomarkers to Identify Exposure to Harmful or Potentially Harmful Constituents

in Tobacco Smoke

Stephen Hecht, PhD, Wallin Land Grant Professor of Cancer Prevention, University of

Minnesota

Live Virtual Discussion

(4 hours total: 2 hours on Day 1; 2 hours on Day 2)

Day 1 March 23rd,2022

15 minutes	Introduction Day 1 – Setting the Stage/ Highlights of the Background Talks
1:00 – 1:15	BWG co-chairs Daniel Krainak (FDA/CDRH) and Abena Agyeman (FDA/CDER)

5 minutes Summary of Prognostic & Predictive Biomarkers for Detection of Early/Acute HIV-1 Infection

Krishnakumar Devadas, PhD, Staff Scientist, Laboratory of Molecular Virology (FDA/

CBER)

5 minutes 1:20 – 1:25	Summary of Predictive Biomarker Homologous Recombination Deficiency (HRD) in Ovarian Cancer Francisca Reyes Turcu, PhD, Senior Scientific Reviewer, (FDA/ CDRH)
30 minutes 1:25 – 1:55	Panel Discussion 1 – Fluid Biomarkers 1 and Comments
	Moderator: Abbas Bandukwala (FDA/ CDER) Panelists: Robert Schuck (FDA/ CDER), Krishnakumar Devadas (FDA/ CBER), Francisca Reyes Turcu, PhD (FDA/ CDRH), Nicholas King (C-Path)
5 minutes 2:00 – 2:05	Summary of Biomarker Test to Assess Likelihood of Progression to Cirrhosis or Clinical Outcomes in Patients with Advanced Fibrosis due to Non-Alcoholic Steatohepatitis (NASH)
	Irene Tebbs, PhD, Scientific Reviewer (FDA/ CDRH)
5 minutes 2:05 – 2:10	Summary of Biomarkers to Identify Exposure to Harmful or Potentially Harmful Constituents in Tobacco Smoke Stephen Hecht, PhD, Wallin Land Grant Professor of Cancer Prevention, University of Minnesota
30 minutes 2:10 – 2:40	Panel Discussion 2 – Fluid Biomarkers 2 and Comments
	Moderator: Theresa Thekkudan (FDA/CTP) Panelists: Irene Tebbs (FDA/ CDRH), Stephen Hecht (Univ. of Minnesota), Cindy Chang (FDA/ CTP), Kellie Kelm (FDA/ CDRH)
15 minutes 2:40 – 2:55	Wrap up Day 1
Day 2	March 24 th 2022

Day 2	March 24th	2022
-------	------------	------

5 minutes 1:00 – 1:05	Introduction Day 2 – Brief summary of Day 1, reminder of goals for workshop BWG co-chairs Daniel Krainak (FDA/ CDRH) and Abena Agyeman (FDA/CDER)
5 minutes 1:05 – 1:10	Summary of iBox Scoring System: A composite surrogate for long-term graft loss after kidney transplantation Amanda Klein, PharmD CDCES, Interim Executive Director, Transplant Therapeutics Consortium (C-Path)
5 minutes 1:10 – 1:15	Summary of Prognostic Biomarker for the Enrichment/Identification of Subjects with Knee Osteoarthritis Steve Hoffmann, Associate Vice president for Research and Partnership, FNIH Biomarker Consortium
30 minutes 1:15 – 1:45	Panel Discussion 3 and Comments Moderator: Abena Agyeman (FDA/ CDER)

	Panelists: Jeffrey Siegel (FDA/ CDER), Steve Hoffmann (FNIH), Nicholas King (C-Path), Klaus Romero (C-Path), Daniel Krainak (FDA/ CDRH), Soma Ghosh (FDA/ CDRH), Amanda Klein (C-PATH)
5 minutes 1:45 – 1:50	Summary Panel Discussion 1 - Fluid Biomarkers 1 Abbas Bandukwala (FDA/ CDER)
5 minutes 1:50 – 1:55	Summary Panel Discussion 2 - Fluid Biomarkers 2 Theresa Thekkudan (FDA/CTP)
5 minutes 1:55 – 2:00	Summary Panel Discussion 3 – Imaging Biomarkers Abena Agyeman (FDA/ CDER)
45 minutes 2:00 – 2:45	Common Themes and Concepts Panel Discussion and Comments Moderator: Sue-Jane Wang (FDA/CDER) Panelists: Patrick Bossuyt (Univ. of Amsterdam), Steve Hoffman (FNIH), Samir Lababidi (FDA/OC), Phillip Turfle (FDA/ CVM); Lisa McShane (NCI/NIH), John Wagner (Koneksa Health)
15 minutes 2:45 – 3:00	Workshop Wrap-up & Next Steps Jeffrey Siegel (FDA/ CDER)