
From: OC GCP Questions
To:
Subject: Inquiry - GCP Audits (2)
Date: Monday, July 20, 2020 2:13:55 PM
Attachments:

Good afternoon –
 
Please see second email answered below by ORA.
 
The first question of whether FDA would accept a remote GCP audit by the sponsor is a question for
the centers.  If a sponsor wanted to provide a report of this kind, I don’t know why a center wouldn’t
accept it as additional information, but we would not accept a sponsor conducted remote audit in
lieu of an FDA conducted inspection.  FDA does have information sharing agreements in place with
many of our international counterparts and may take the findings of another country’s agency into
consideration when selecting sites for inspection.
 
Please see the contact information below for the FDA Centers.
 
Center for Drugs (CDER) - druginfo@fda.hhs.gov
 
Center for Biologics (CBER) - ocod@fda.hhs.gov
 
Center for Devices (CDRH) – DICE@fda.hhs.gov 

Kind regards,
 
Doreen M. Kezer, MSN
Senior Health Policy Analyst
Office of Clinical Policy and Programs
Office of Good Clinical Practice (OGCP)
U.S. Food and Drug Administration

This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is
an informal communication under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the
employee providing it. This information does not necessarily represent the formal position of FDA,
and does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed.
 
 
 

From:  
Sent: Monday, July 20, 2020 10:12 AM
To: OC GCP Questions <gcpquestions@fda.hhs.gov>
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Subject: RE: Inquiry - GCP Audits
 
Hello Ms. Kezer,
 
Thank you for this information. The Sponsor has an additional inquiry, that I hope you can provide
feedback on.
 

1. Will the FDA accept a remote GCP audit by the Sponsor for the clinical site(s)?
2. Will the FDA accept the remote GCP audit by the Sponsor in lieu of an FDA GCP audit of the

clinical site(s)?
3. Will the FDA accept a GCP audit report performed by another Health Authority (e.g. from 

or ), in lieu of an FDA GCP audit of the clinical site(s)?
 
Thank you in advance for your review and guidance.
 

______________________ 

From: OC GCP Questions <gcpquestions@fda.hhs.gov> 
Sent: Friday, July 17, 2020 10:24 AM
To: 
Subject: Inquiry - GCP Audits
 
Good afternoon –
 
Thank you for your email. I contacted FDA’s Office of Regulatory Affairs (ORA). ORA performs FDA
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inspections for the agency. Please see their response below.
 
FDA continues to perform a limited number of high priority on-site GCP inspections, where the health
and safety of site employees, patients and agency employees can be safeguarded.  While FDA does
not conduct remote inspections, we have begun conducting remote regulatory assessments for high
priority assignments where an on-site inspection cannot be conducted.  These are voluntary activities
that allow for FDA to remotely review clinical trial records and data to assist in the review of
applications.  These may be conducted for both domestic and foreign locations.
 
Kind regards,
 
Doreen M. Kezer, MSN
Senior Health Policy Analyst
Office of Clinical Policy and Programs
Office of Good Clinical Practice (OGCP)
U.S. Food and Drug Administration

This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is
an informal communication under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the
employee providing it. This information does not necessarily represent the formal position of FDA,
and does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed.
 
 
 

From:  
Sent: Thursday, July 16, 2020 2:04 PM
To: OC GCP Questions <gcpquestions@fda.hhs.gov>
Subject: Inquiry - GCP Audits
 
Hello,
 
I have an inquiry for current practices, that I hope you can answer.
 
During the COVID-19 where most people are on stay at home orders, are GCP audits currently being
performed? If they are being performed, are they performed remotely via video
conference/teleconference? If they are not being performed during this time, are they being
postponed? This inquiry is for both existing and new clinical trials under IND. Also, how does this
impact foreign Sponsors? Some foreign regulators are performing virtual GCP audits, is this
something the FDA is offering?  

 
Kind regards,   
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