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Good afternoon –
 
FDA recognizes that sponsors and monitors require access to subject records to ascertain the
accuracy of the study data. That is why one of the essential elements of any informed consent
document is a disclosure of the extent to which confidentiality of study records will be maintained
(Title 21, Code of Federal Regulations - 21 CFR - 50.25(a)(5)). (This statement needs to specifically
include the fact that FDA has the ability to access the information as well.) This informs potential
subjects right up front of the fact that others besides study site personnel (who will automatically
have access to their files) will have access to their files and therefore complete confidentiality cannot
be fully assured.
 
FDA does not enforce the HIPAA regulations. This is the purview of the Office of Civil Rights. You can
find information about HIPAA-related issues on their website at www.hhs.gov/ocr/privacy/. You
should find contact information available there as well, should you not find the answers to your
specific questions on the website.
 
Kind regards,
 
Doreen M. Kezer, MSN
Senior Health Policy Analyst
Office of Clinical Policy and Programs
Office of Good Clinical Practice (OGCP)
U.S. Food and Drug Administration

This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is
an informal communication under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the
employee providing it. This information does not necessarily represent the formal position of FDA,
and does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed.
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Hello,
 

mailto:gcpquestions@fda.hhs.gov
http://www.hhs.gov/ocr/privacy/


My question is in regards to Source Documentation and HIPPA PHI.
 
A study provides source documentation worksheets from the coordinating center to sites and the
worksheets contain licensed cognitive assessments that ask to collect certain PHI identified in
HIPPA’s 18 personal identifiers list (location smaller than state, partner first name, DOB, initials,
sometimes a signature). Then these source worksheets are uploaded into the coordinating center
Electronic Database for Monitor Review/source document verification.
 
Do these PHI elements need to be redacted/de-identified prior to being uploaded under the
participant ID? The uploaded worksheets are not shared with anyone outside of the coordinating
center.
 
Secondly, if they do not need to be redacted: would informed consent forms be allowed to be
uploaded in the same venue? Associated with participant ID?
 
Thank you,
 

 




