
From: Brown, Sheila (OGCP)
To:
Subject: RE: FDA Regulations - Laboratory Testing
Date: Monday, September 24, 2018 8:19:00 AM

Dear ,
We recommend using laboratory tests that are cleared or approved by FDA, when available. More information about
in vitro diagnostic testing can be found on FDA's website at
https://www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/InVitroDiagnostics/default htm . If you have
questions about specific testing for a study, we recommend that you contact the review team for your submission.

I hope this information is helpful to you. If you need further assistance, please feel free to contact the GCP mailbox
at gcp.questions@fda.hhs.gov .

Best regards,

Sheila
 
Sheila Brown, RN, MS
Policy Analyst

Office of Special Medical Programs
Office of Good Clinical Practice (OGCP)
U.S. Food and Drug Administration
Tel: 301-796-6563
sheila.brown@fda hhs.gov

       

This communication does not constitute a written advisory opinion under Title 21 CFR 10.85, but rather is an
informal communication under Title 21 CFR 10.85(k), which represents the best judgment of the employee
providing it. This information does not necessarily represent the formal position of FDA, and does not bind or
otherwise obligate or commit the agency to the views expressed.

-----Original Message-----
From: 
Sent: Thursday, September 20, 2018 2:40 PM
To: OC GCP Questions <gcpquestions@fda hhs.gov>
Subject: FDA Regulations - Laboratory Testing

I have a question with regards to the regulations that pertain to a CLIA laboratory participating in clinical trials. I
understand the FDA recognizes CLIA, as overseen by CMS. More specifically, are there any additional
requirements for the following types of laboratory testing in support of a clinical trial?

-primary and secondary endpoint/efficacy
-safety
-patient inclusion/stratification
-pharmacodynamic (PD)
-exploratory

Thank you for your time and clarity on this matter.




