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Good morning  -
 
Our OGCP office is frequently asked whether investigators/sites may store/archive study records by
converting paper documents into an electronic format; in essence, creating certified copies of source
documents.
 
FDA’s draft guidance for industry entitled, “Use of Electronic Records and Electronic Signatures in Clinical
Investigations Under 21 CFR Part 11 –
Questions and Answers” - https://www.fda.gov/media/105557/download provides recommendations to
sponsors, clinical investigators, IRBs, CROs, and other interested parties on the use of electronic records
and electronic signatures under part 11 in clinical investigations of medical products.  Appendix II of this
draft guidance defines certified copy as:
 
Certified Copy is a copy (paper or electronic) of original information that has been verified, as indicated by
a dated signature, as an exact copy, having all of the same attributes and information as the original.
 
I think question #6 in the draft guidance is responsive to your question (copied below):
 
Q6.  Can sponsors and other regulated entities use and retain electronic copies of source documents in
place of the original paper source documents?
 
Yes.  FDA permits the interchangeable use of electronic records and paper records for the archiving and
protection of records provided that recordkeeping and retention requirements are met (see 21 CFR
56.115, 312.57, 312.62, and 812.140).  If the sponsor or other regulated entity intends to use an
electronic copy in place of the paper source data (i.e., intends to destroy the paper source data), then part
11 regulations would apply to the electronic system used to create the copy (see §§ 11.10 and 11.30)).  A
process should be in place to certify that the electronic copy is an accurate representation of the original
paper document.  The copy of the original record should be verified as having all of the same attributes
and information as the original record and certified as indicated by a dated signature.  Sponsors and other
regulated entities should have written procedures to ensure consistency in the certification process.
 
In addition, some electronic copies vary in terms of their ability to be modified.  For electronic copies in
which the records are modifiable, it would be important to have audit trails in place to ensure the
trustworthiness and reliability of the electronic copy.  Also, as noted earlier, 21 CFR 11.10 and 11.30
require physical, logical, and procedural controls designed to ensure the authenticity and integrity of
electronic records.
 
Although this guidance is still draft, OGCP has responded to many public inquiries about scanning paper
ICFs to an electronic format in this manner.  As noted in the draft guidance, if it is decided to have a
certified copy substitute for the original, a process should be in place to certify that the electronic copy is
an accurate representation of the original paper document (e.g., a Standard Operating Procedure (SOP)
describing how such copies would be made, verified, and documented).
 
Certification should be accomplished by having the person who makes the copy, sign or initial and date
the copy to indicate it meets the requirements of a certified copy as described above.  The process
should be described in an SOP and can be accomplished by initialing and dating each copy, or by
initialing and dating a document certifying copies in bulk.  Whichever method is used the SOP should
describe the procedure.  NOTE:  There may be multiple ways to accomplish this, and the procedures
described here are only suggested examples.
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Appendix I of the draft guidance document also has some good references to other guidance documents
with applicable recommendation that may be helpful to your colleagues.
 
In the situation you describe and based on information from FDA guidance on the subject, it appears that
destruction of the hard copy is acceptable, however, to be sure you should consult the sponsor. 
 
The second scenario, since it is Part 11 compliant, it appears that the signature on the tablet would be
acceptable. Again, please review the guidance referenced above.
 
I hope this information is helpful. Please contact us again at gcp.questions@fda.hhs.gov should you have
additional questions.
 
Kind regards,
 
Doreen M. Kezer, MSN
Senior Health Policy Analyst
Office of Good Clinical Practice
Office of the Commissioner, FDA
 

 
This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is an
informal communication under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee
providing it. This information does not necessarily represent the formal position of FDA, and does not bind
or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed.
 
 
 

From:  
Sent: Thursday, June 13, 2019 5:27 PM
To: OC GCP Questions <gcpquestions@fda.hhs.gov>
Cc: 
Subject: destruction of original source documents after certify copying original
documentsdocuments
 
Good Afternoon,
 
A question has arisen during a recent monitoring visit regarding certified copies of paper records.
Several times study information is collected on paper forms. It is then certified copied using a
process that is described in our SOP’s that the certified copy is an exact original of the paper record
 and then uploaded into our electronic files. We were recently instructed that the original paper
records should not be destroyed rather should be kept in addition to our certified copy that was
uploaded to our electronic files.  Once the document has been certified copied. Can the original
paper form be destroyed?
 
Another question is we collect data using a tablet rather than paper.  A handwritten signature is
collected on the tablet with the use of a stylus. The study data is then maintained in a FDA part 11
compliant system, Is the handwritten signature equivalent to one collected on paper?
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I look forward to your guidance.
 




