From: OC GCP Questions

To:

Subject: 1572

Date: Wednesday, August 07, 2019 1:25:56 PM
Attachments:

Good afternoon —
| asked the Center for Drugs (CDER) for their thoughts. Please see their response below.
Kind regards,

Doreen M. Kezer, MSN

Senior Health Policy Analyst
Office of Good Clinical Practice
Office of the Commissioner, FDA
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This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is an informal
communication under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee providing it. This
information does not necessarily represent the formal position of FDA, and does not bind or otherwise obligate or
commit the agency to the views expressed.

From: CDER DRUG INFO

Sent: Wednesday, August 07, 2019 1:21 PM

To: OC GCP Questions <gcpquestions@fda.hhs.gov>
Subject: RE: 1572

Hello GCP!
We have received this inquiry previously. Here is our answer:

The local labs are not required to be listed on the 1572 form as long as the clinical investigator verifies
the CLIA certification. Note however, that if the sponsor of the IND requires the investigator to include
them, then the investigator needs to comply with the sponsor’s requirements so that all the sites are
consistent.

Holli E. Tierno, PharmD

Pharmacist

Center for Drug Evaluation and Research
Division of Drug Information

U.S. Food and Drug Administration

Tel: 240-402-4526

Holli.Tierno@fda.hhs.gov
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From: OC GCP Questions

Sent: Tuesday, August 6, 2019 1:30 PM

To: CDER DRUG INFO <DRUGINFO @fda.hhs.gov>
Subject: 1572

Hi DDI —

Can you comment on her f/u 1572 question? | don’t think the local labs or the PCP performing the limited PEs should
be listed on the 1572. | know what our guidance says, but it would require too many names for the 1572 form and
might complicate things. Your thoughts? Thanks Doreen

rror:

Sent: Monday, August 05, 2019 3:02 PM
To: OC GCP Questions <gcpguestions@fda.hhs.gov>
Subject: 1572

Good afternoon

And thank you for the speedy response — it makes total sense. This then goes to my next question | assume a
local lab would have to be listed on the 1572 and the PCP performing the local limited PE also?

This could result in a site with several patients having many labs PCPs listed on the 1572 in addition to the site
local lab and site staff.

Thank you for confirming. | truly appreciate it.

From: OC GCP Questions <gcpquestions@fda.hhs.gov>
Sent: Monday, August 5, 2019 2:05 PM

To: I

Subject: Delegation Of Duties Log and an independent LabCorp or Quest and PCP Physical Exams, used at the
patient's home
Importance: High

Good afternoon —

As you are probably aware, delegation logs are not addressed in the FDA regulations related to the conduct of clinical
trials (21 CFR Part 312 for drugs and biologics and Part 812 for medical devices). Such a log is also not specified in
the list of essential documents in the ICH good clinical practice (GCP) guidance document (ICH E6(R2)), though
signature sheets are included there. Appropriate delegation of clinical trial responsibilities is addressed in the FDA
guidance regarding clinical investigator responsibility (available at
https://www.ich.org/fileadmin/Public_Web_Site/ICH_Products/Guidelines/Efficacy/E6/E6_R2__ Step_ 4 2016_1109.pdf).

The guidance document states:

It is common practice for investigators to delegate certain study-related tasks to employees, colleagues, or other third
parties (individuals or entities not under the direct supervision of the investigator). When tasks are delegated by an
investigator, the investigator is responsible for providing adequate supervision of those to whom tasks are delegated.
The investigator is accountable for regulatory violations resulting from failure to adequately supervise the conduct of
the clinical study. The investigator should ensure that any individual to whom a task is delegated is qualified by
education, training, and experience (and state licensure where relevant) to perform the delegated task.

Though a delegation log is not required, it is commonly used at clinical sites to document who is assigned essential
study tasks. While an FDA investigator would not routinely request to see such a log during a bioresearch monitoring
(BIMO) inspection of a site, since it is not a regulatory requirement, he/she may request documentation of who
performed which task during a study, particularly when regulatory noncompliance is observed. The clinical investigator
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is ultimately responsible for the conduct of the study. However, determining if an observed noncompliance resulted
from improper delegation of a task is essential to correction of the problem, in the present study or in future studies if
the study inspected is already complete. However a site chooses to document those assigned to essential study
tasks, it should be updated whenever there is a change in personnel performing any of those tasks. The date on
which the designation of the individual was made should be captured, but an ending date would not be necessary.
Later addition of a different person for the same task would suffice. If the same study site personnel are assigned
essential tasks throughout the life of the study, then no update would be required.

| don’t think the workers at the local labs or the individuals who perform the PEs would be required to be listed on the
delegation log.

All the other information you state in your email should be okay as long as it is spelled out (outlined) specifically in the
protocol that has been approved by the sponsor and your reviewing IRB. | cannot answer the alternative use of
telemedicine. Please consult the sponsor and the IRB.

Kind regards,

Doreen M. Kezer, MSN

Senior Health Policy Analyst
Office of Good Clinical Practice
Office of the Commissioner, FDA

ADMINISTRATION
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This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is an informal
communication under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee providing it. This
information does not necessarily represent the formal position of FDA, and does not bind or otherwise obligate or
commit the agency to the views expressed.
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Sent: Monday, August 05, 2019 7:36 AM

To: OC GCP Questions <gcpguestions@fda.hhs.gov>

Subject: Delegation Of Duties Log and an independent LabCorp or Quest and PCP Physical Exams, used at the
patient's home

Importance: High

Hello,

Labs:

1. As the labs for our study is the local lab at the sites, who will process and issue the
results of the samples. Does the lab director have to sign the delegation of duties
log?

2. Also, there are only blood draws and a limited Physical Exam occurring for several
visits where no other study assessments are done. To improve compliance asitis a
rare disease where some patients live far away, we want to be able to allow
patients to have blood draws done close to their homes _ and
use those results for the study. Sites are worried if we insist patients come to the
clinic we will risk patients missing visits.

3. So if the Pl sends them with a script to use a lab close to their homes would they
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need to document training of those individual lab collection sites and have
someone from that lab on the Delegation Log and sign it? It seems highly
impractical and unnecessary but | want to confirm it would be acceptable to not
have to do this?

Limited Physical Exams:

1. We are asking for a limited Physical Exam at 3 visits and again we are concerned
patients may not come in as it is a rare disease and some subjects live far away. We
think we would get better compliance if we allow patients to go to their local PCP
instead? And if so would be need a train a qualified physician to perform a physical?
It seems not and also getting them to sign the delegation log will again be
impractical. Please advise

2. An alternative is we could use telemedicine, or have patients send photos of their
arms and legs (for signs of bleeding) to a secure hospital site server so the Pl can
determine if there are signs of bleeding. Again we would appreciate your feedback.

Thank you kindly.





