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Thank you for your question. As you mentioned, the November 2015 draft joint OHRP and FDA guidance on minutes of IRB
meetings currently states on page 4:

If the IRB permits non-members and guests to attend a convened meeting (e.g., IRB support staff, the investigator
whose study is being reviewed, study coordinator), then the minutes must record the name(s) of all such attendees
(45 CFR 46.115(a)(2); 21 CFR 56.115(a)(2)). The minutes should be clear that the non-member or guest did not
participate in the deliberation and voting. The institution and the IRB may consider having a written policy covering
the attendance of non-members and guests at a convened meeting. This policy may help to ensure that those who
attend an IRB meeting understand the confidential nature of the information being reviewed and promote respect
for the IRB’s advice and counsel in safeguarding the rights and welfare of human subjects.

As noted, this is draft guidance at this time. Public comments submitted to the docket are currently under review and
consideration.

We appreciate that having IRB support staff listen in on an IRB meeting to keep abreast of IRB matters or for training purposes is a
great opportunity for staff to hear about the projects they are managing and to further their HSP training. We also recognize the
important role the IRB support staff plays for the IRB in assisting to ensure the meeting is conducted in accordance with the
applicable regulations.

As required by the regulations at 21 CFR 56.115(a)(2), the minutes of the meeting must be in sufficient detail to show attendance at
the meeting. Recording the names of all who attend a meeting is particularly important to determine compliance with applicable
regulations (e.g., ensuring whether a quorum was established and maintained) and would not vary by the type of IRB (e.g., local IRB
or independent IRB). Recording all who attend an IRB meeting also provides insight into who else is present at the meeting (e.g., an
investigator whose study is being reviewed may be present to provide information to the IRB, or a consultant the IRB has invited to
assist in the review of a particular project, or IRB support staff who are able to provide regulatory knowledge and/or institutional
memory on similar actions or studies the IRB previously reviewed).

In a worst case scenario, knowing who attends an IRB meeting, and in what capacity, might also assist in assessing a complaint from
an IRB member(s) who may feel stifled or compromised by the mere presence of a particular non-member or guest. A complete
record of attendance will reflect all who attended the meeting.

We don’t anticipate that recording attendance is overly burdensome to most IRBs and encourage you to think of an innovative
method for recording attendance by non-members and guests, including staff for education and training purposes. The draft
guidance also suggests the IRB consider having a written policy covering the attendance of non-members and guests at a convened
meeting.

| hope this information is useful. If you need further information and/or have additional questions, please feel free to contact us at
the official GCP mallbox gcp. guest\ons@fda hhs. go You may also fmd it useful to access the set of redacted GCP e- malls found at

since we ﬂnd that many questions and concerns are repeated over time.

Best Regards,

Janet

Janet Donnelly, RAC, CIP

Policy Analyst, Office of Good Clinical Practice

Office of Special Medical Programs, Food and Drug Administration

This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is an informal communication

under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee providing it. This information does not necessarily
represent the formal position of FDA, and does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed.
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From:

Sent: Monday, June 20, 2016 5:04 PM

To: OC GCP Questions

Subject: Requiring names of all non-IRB members who attend IRB meetings to be listed in IRB minutes

We appreciate that regulations that adequate documentation of IRB activities include meeting minutes be in sufficient detail to
describe what is occurring. 21 CFR 56.115(a). In recent joint OHRP-FDA draft guidance, states that “[i]f the IRB permits non-
members and guests to attend a convened meting (e.g., IRB support staff, the investigator whose study is being reviewed, study
coordinator, then the minutes must record the name(s) of all such attendees (45 CFR 46.115(a)(2); 21 CFR 56.115(a)(2)).” Food and
Drug Administration Minutes of Institutional Review Board (IRB) Meetings: Guidance for Institutions and IRBs Draft Guidance 2015-
11-05, available at http://www.hhs.gov/ohrp/newsroom/rfc/draftguidirbminutes2015.html (last accessed 2016-02-11).

However, this seems to fit better in an institutional IRB office type environment. We have numerous IRB staff that we encourage to
listen in to keep abreast of IRB matters or for training purposes. Due to the large volume of staff attending the IRB meetings, a
guestioned was posed as to whether all attendees need to be listed even though they are 1) not voting IRB members and 2) do not
participate in the IRB meeting in any way.

We appreciate your time and consideration of this question.
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