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Dear -
 
Thank you for your question.  The informed consent regulations at 21 CFR 50.25(b)(5) require that, when appropriate, the informed
consent form include a statement that significant new findings developed during the course of the research which may relate to the
subject's willingness to continue participation will be provided to the subject.
 
FDA also has various guidance documents that I listed below for your reference that speak to this topic.  Both the regulations and
guidance address communicating new information to subjects that may relate to the subject's willingness to continue participation
in the study, but do not specifically address what to do when the subject has completed the study.  When the regulations are silent,
sponsors, investigator, IRBs and institutions are free to develop their own procedures and practices as long as applicable regulatory
requirements are met.
 
When thinking through communicating new information involving a clinical trial, I think you have to consider WHAT kind of new
information you are talking about.  Is it new information about something that will not affect any subject who has already
completed the study (e.g., subjects will be asked to fill out an additional questionnaire at visit 2) or is it new information that affects
any subject who participated in the study, including all current subjects, any subjects who completed the study, and any new
subjects yet to enroll (e.g., new safety information regarding a latent serious adverse event)?
 
Have you consulted your IRB(s) with your question?  As you know, the IRB is responsible for approving any changes to the informed
consent form (ICF), determining what the revised ICF includes, and advising whether subjects need to sign a revised ICF (e.g., all
current subjects and new subjects, or just new subjects).  Whether or not a “reconsent” is needed depends upon the nature of the
change in the study or information about the study that warranted the change.  Your IRB(s) will be familiar with the nature of the
change to the ICF, the reason(s) for the change, and may determine whether a revised ICF should be issued and signed by subjects.
 
Institutions, IRBs, sponsors and investigators may have Standard Operating Procedures (SOPs) to address communicating new
information to subjects that must be followed.  Whether or not subjects who completed a study need to be informed of new
information again depends on the nature of that information.  You may consider discussing your question with the appropriate
individuals at your company, your investigator sites, and your IRB(s) to determine when a subject who has completed a study may
be required to receive new information, and the process to follow to inform them when and if it is necessary.
 
Here is some information on a few of FDA’s guidance documents that may be helpful to you:
 
The ICH GCP E6 Good Clinical Practice: Consolidated Guidance, (which is recognized as official FDA guidance – see
http://www.fda.gov/downloads/Drugs/GuidanceComplianceRegulatoryInformation/Guidances/ucm073122.pdf) states the
following:
 
Section 4.8.2:
 

4.8.2 The written informed consent form and any other written information to be provided to subjects should be
revised whenever important new information becomes available that may be relevant to the subject’s consent.  Any
revised written informed consent form, and written information should receive the IRB/IEC's approval/favorable
opinion in advance of use.  The subject or the subject’s legally acceptable representative should be informed in a
timely manner if new information becomes available that may be relevant to the subject’s willingness to continue
participation in the trial.  The communication of this information should be documented.

 
Section 4.8.10(p):
 

4.8.10 Both the informed consent discussion and the written informed consent form and any other written
information to be provided to subjects should include explanations of the following:
 
---
(p) That the subject or the subject's legally acceptable representative will be informed in a timely manner if
information becomes available that may be relevant to the subject's willingness to continue participation in the trial.

 
FDA has guidance titled, “Institutional Review Boards Frequently Asked Questions - Information Sheet” found at

http://www.fda.gov/downloads/Drugs/GuidanceComplianceRegulatoryInformation/Guidances/ucm073122.pdf


http://www.fda.gov/RegulatoryInformation/Guidances/ucm126420.htm.  FAQ #45 states:
 
45. When should study subjects be informed of changes to the study?
 
Protocol amendments must receive IRB review and approval before they are implemented, unless an immediate
change is necessary to eliminate an apparent hazard to the subjects (21 CFR 56.108(a)(4)).  Those subjects who are
presently enrolled and actively participating in the study should be informed of the change if it might relate to the
subjects' willingness to continue their participation in the study (21 CFR 50.25(b)(5)).  FDA does not require
reconsenting of subjects that have completed their active participation in the study, or of subjects who are still
actively participating when the change will not affect their participation, for example when the change will be
implemented only for subsequently enrolled subjects.

 
FDA also issued Draft Guidance titled, “Informed Consent Information Sheet – Guidance for IRBs, Clinical Investigators, and
Sponsors” - see http://www.fda.gov/downloads/RegulatoryInformation/Guidances/UCM405006.pdf.  Although this guidance is
draft, and not for implementation, Pages 24 and 25 provide some insight into recommendations for both the IRB and the
investigator for new information, such as significant new findings.  The draft guidance says that during the clinical investigation, new
information about the research or changes to the clinical investigation may arise that affect the rights or welfare of subjects.  FDA
recommends that IRBs have procedures in place for the timely, efficient, and effective review of such new information or changes.
 
I hope this information is useful.  If you need further information and/or have additional questions, please feel free to contact us at
the official GCP mailbox, gcp.questions@fda.hhs.gov.  You may also find it useful to access the set of redacted GCP e-mails found at
http://www.fda.gov/ScienceResearch/SpecialTopics/RunningClinicalTrials/RepliestoInquiriestoFDAonGoodClinicalPractice/default.htm
since we find that many questions and concerns are repeated over time.
 
Best Regards,
 
Janet
 
Janet Donnelly, RAC, CIP
Policy Analyst, Office of Good Clinical Practice
Office of Special Medical Programs, Food and Drug Administration
 
This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is an informal communication
under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee providing it. This information does not necessarily
represent the formal position of FDA, and does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed.  
 

From:  
Sent: Tuesday, August 02, 2016 5:29 PM
To: OC GCP Questions
Subject: Informing Subjects of New Information
 
Dear GCP Questions,
 
What is the requirement around consenting/informing subjects of new information after they have completed the trial?  If new
information becomes available, do subjects need to come in to the facility to re-consent or would certified mail or telephone call
with a source documentation noted suffice?
 
Thank you in advance for any information you provide.
 
Best regards,

 

 
 

 
 

http://www.fda.gov/RegulatoryInformation/Guidances/ucm126420.htm
http://www.fda.gov/downloads/RegulatoryInformation/Guidances/UCM405006.pdf
mailto:gcp.questions@fda.hhs.gov
http://www.fda.gov/ScienceResearch/SpecialTopics/RunningClinicalTrials/RepliestoInquiriestoFDAonGoodClinicalPractice/default.htm


 

 

 




