
From: Brown, Sheila (OGCP)
To:
Subject: RE: HIPAA question
Date: Tuesday, September 13, 2016 7:57:00 AM

Dear ,
 
Unfortunately, I cannot advise you regarding matters concerning the Health Insurance
Portability and Accountability Act (HIPAA), as HIPAA and its related statutes are under the
jurisdiction of the Office for Civil Rights (OCR) and not FDA. For questions regarding
issues pertaining to privacy and confidentiality of medical records, you may wish to contact
OCR directly at OCRPrivacy@hhs.gov. I suggest you send your question to OCR to get
their response. Here also is a link to OCR's general website for HIPAA -
www.hhs.gov/ocr/privacy/, and OCR also has HIPAA Frequently Asked Questions that can
be accessed at www.hhs.gov/ocr/privacy/hipaa/faq/index.html. You may also want to
discuss your question with your institution's Privacy Officer.
 
 
I hope this information is helpful to you. If you need further assistance, please feel free to
contact the GCP mailbox at gcp.questions@fda.hhs.gov .
 
Best regards,
 
Sheila
 
Sheila Brown, RN, MS
Policy Analyst, Office of Good Clinical Practice
Office of Special Medical Programs,  Food and Drug Administration

This communication does not constitute a written advisory opinion under Title 21 CFR 10.85, but rather is an
informal communication under Title 21 CFR 10.85(k), which represents the best judgment of the employee
providing it. This information does not necessarily represent the formal position of FDA, and does not bind or
otherwise obligate or commit the agency to the views expressed.
 
From:  
Sent: Tuesday, September 13, 2016 7:25 AM
To: OC GCP Questions
Subject: RE: HIPAA question
 
Good Morning-
 
A few questions regarding HIPAA came up recently and I would like to know what the FDA's ruling is as far as
the CRA (Clinical Research Associate) coverage.   Here are the questions:
 
1. When a CRA is at a site with multiple trials ongoing, and the site staff is conversing either with the covering
CRA or another staff member, is the CRA covered under a HIPPA rule?
2. If a CRA is within "earshot" of a staff member, and the staff member is in conversation with a subject either in
person or by telephone, is that CRA covered?
3. I understand HIPAA is in place to protect the patient and it is a federal ruling, so can the contract between the
site and the sponsor overrule any HIPAA regulation?
 
I thank you in advance for your time and for the information.  Have a nice day.




