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From: OC GCP Questions
To:
Subject: RE: Financial Disclosure - Recruitment Incentives & Other Payments
Date: Monday, December 19, 2016 5:00:32 PM
Attachments:


H ,
 
Thank you so much for your patience regarding this issue.  We have discussed your query taking the
additional information into account for Examples 1 and 2 and have the following advisement:
 


FDA is aware that recruitment payments and incentives are sometimes paid to a
clinical investigator, especially when enrollment is particularly challenging for a
clinical trial.  For example, an investigator may be paid a specified amount for each
participant enrolled, or provided incentives for reaching certain enrollment levels.
Such payments and incentives can present a risk of bias, by affecting an
investigator’s professional judgment in making enrollment decisions.  FDA
recommends that recruitment incentives or payments be included in the calculation
of “significant payment of other sorts” or SPOOS [21 CFR 54.2(f)].
 
This recommendation is consistent with the recommendations made in the 2004
HHS Guidance on “Financial Conflict of Interest”
(http://www.hhs.gov/ohrp/regulations-and-policy/guidance/financial-conflict-of-
interest/index.html#) to ensure that financial interests do not compromise the rights
and welfare of human research subjects.


 
I hope that you find this information useful.
 
Sincerely,
Bridget A. Foltz, M.S., MT(ASCP)
Health Scientist Policy Analyst  


Office of Good Clinical Practice
Office of Special Medical Programs (OSMP)
Office of the Commissioner (OC)
U.S. Food and Drug Administration
Tel: 301-796-8348
bridget.foltz@fda.hhs.gov


        
 
This communication is consistent with 21 CFR 10.85 (k) and constitutes an informal communication that represents my best
judgment at this time but does not constitute an advisory opinion, does not necessarily represent the formal position of
FDA, and does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed.


This e-mail message is intended for the exclusive use of the recipient named above. It may contain information that is
protected, privileged, or confidential, and it should not be disseminated, distributed, or copied to persons not authorized to
receive such information. If you are not the intended recipient, any dissemination, distribution or copying is strictly















conducting the study or whether they are such incentives are potentially SPOOS. An
investigator who randomizes 20 subjects can easily make an extra $30,000 if getting
$1,500 for every subject they randomize. To me, the first two example seem the same,
but I look forward to your final opinion. I’m not intending to disagree with you but
rather want to ensure that I provided clear information to you regarding the examples.
 
I agree with you on the third example.
 
Thank you kindly,
 


 


From: OC GCP Questions [mailto:gcp.questions@fda.hhs.gov] 
Sent: Wednesday, November 02, 2016 2:55 PM
To: 
Subject: RE: Financial Disclosure - Recruitment Incentives & Other Payments
 
Dear 
 
Thank you for your inquiry.  Based on the limited information provided in the examples
below, we have the following thoughts and recommendations:
 
The definition of significant payments of other sorts states, “Significant payments of
other sorts means payments made by the sponsor of a covered study to the
investigator or the institution to support activities of the investigator that have a
monetary value of more than $25,000, exclusive of the costs of conducting the clinical
study or other clinical studies, (e.g., a grant to fund ongoing research, compensation
in the form of equipment or retainers for ongoing consultation or honoraria) during
the time the clinical investigator is carrying out the study and for 1 year following the
completion of the study.
 
In general, consulting fees related to the costs of conducting the study would be
excluded from calculating the cumulative value of SPOOS.  The first example states
that, “An investigator is paid, via a consulting agreement that is separate from the
costs of conducting the study outlined in the Clinical Trial Agreement...”.  If the
consulting fee is not related to the costs of conducting the study, then it would be
included in calculating the cumulative SPOOS.
 
The second example appears to be related to the reimbursement of the investigator
for costs of recruiting and screening subjects for the study.  If the retainer is for the
purpose of compensating the investigator for efforts related to recruiting and
screening study subjects, it would be excluded from the calculation of cumulative
SPOOS as a cost of conducting the clinical study.  If the retainer is not for
compensation of recruiting and screening subjects, then it would likely be included in
calculating the cumulative SPOOS.







 
For the third example, it appears that the institution is receiving payments and the
investigator works for the institution.  Presumably that investigator would be
compensated for their work on the study through their salary from the institution.  If
the monthly retainer is reimbursement for work in which the investigator is already
being compensated, then it should be calculated in the cumulative SPOOS.
 
I hope this information is helpful.
 
Sincerely,
Bridget A. Foltz, MS, MT(ASCP) 
Policy Analyst, Office of Good Clinical Practice 
Office of the Commissioner, Food and Drug Administration
This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather  is  an informal communication
under 21 CFR 10.85(k)  which represents the best judgment of the employee providing it.  This  information does not necessarily
represent the formal position of FDA, and does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed.


 
 
 


From:  
Sent: Thursday, October 27, 2016 3:50 PM
To: OC GCP Questions
Subject: Financial Disclosure - Recruitment Incentives & Other Payments
 
Dear FDA Representative,
 
I have reviewed the Financial Disclosure guideline as well as all of FDA’s GCP email
replies to previous questions on financial disclosure. There was no definitive or clear
answer to the question regarding whether or not payments to investigators for
recruitment incentives and other similar payments fall under inclusion in tallying
Significant Payments of Other Sorts (SPOOS).
 
Example 1: An investigator is paid, via a consulting agreement that is separate from the
costs of conducting the study outlined in the Clinical Trial Agreement, $1,500 per
subject randomized into Study X. Is this compensation required to be calculated into
the cumulative accounting for SPOOS?
 
Example 2: An investigator is paid a $1,500 monthly retainer that remains effective so
long as the investigator is randomizing two subjects per month. Is this compensation
required to be calculated into the cumulative accounting for SPOOS?
 
Example 3: An investigator is paid a $1,500 monthly retainer by the sponsor for their
time in conducting Study Y because the institution where the investigator works
receives the payments for conducting the study and not the investigator. Is this
compensation required to be calculated into the cumulative accounting for SPOOS?
 
Your response is greatly appreciated answering the general question and each of the







specific examples provided.
 
Thank you,
 


 


 


 











