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Good morning –
 
It appears that the process was acceptable although FDA regulations are not that detailed with the
scenario you describe. You should keep all correspondence related to that informed consent process. You
also should have standard operating procedures in place that outlines situations like this so that all study
staff are knowledgeable and consistent with study procedures. You should also check with the study
sponsor to make sure they are in agreement with this process.
 
Below is a previous response to a similar question.
 
You asked, "If trial related information (or decision) is documented in an email, can that email be stored
electronically for the duration of the trial and long term storage? If so, does the email need to be converted
into another format such as PDF or can it be stored as is?"
 
Yes, the email may be stored electronically. Converting the e-mail into a "PDF" format would assure that
the record's content and meaning would be preserved.
 
FDA's current regulations and guidances on electronic records and signatures permit the interchangeable
use of electronic and paper records for the archiving and protection of records, provided that the records
are maintained in a manner such that all regulatory requirements under the primary ("predicate") rules are
met (e.g., records are maintained for 2 years after the marketing application is approved, as required by 21
CFR 312.57(d), 312.62(c), 812.140(d) or other applicable regulations) and the copies of the required
records preserve the content and meaning of the original records. Please refer to FDA's "Guidance for
Industry Part 11, Electronic Records; Electronic Signatures- Scope and Application"
(www.fda.gov/downloads/RegulatoryInformation/Guidances/ucm126953.pdf), and FDA's "Guidance for
Industry Computerized Systems Used in Clinical Investigations" (
www.fda.gov/downloads/Drugs/GuidanceComplianceRegulatoryInformation/Guidances/UCM070266.pdf .
 
In particular, see Guidance for Industry Part 11, Electronic Records; Electronic Signatures- Scope and
Application, Section 4, "Copies of Records." I have pasted it into this e-mail for your convenience:
 
4. Copies of Records
 
The Agency intends to exercise enforcement discretion with regard to specific part 11 requirements for
generating copies of records (§ 11.10 (b) and any corresponding requirement in §11.30). You should
provide an investigator with reasonable and useful access to records during an inspection. All records held
by you are subject to inspection in accordance with predicate rules (e.g., §§ 211.180(c), (d), and
108.35(c)(3)(ii)). We recommend that you supply copies of electronic records by:
 
Producing copies of records held in common portable formats when records are maintained in these
formats
 
Using established automated conversion or export methods, where available, to make copies in a more
common format (examples of such formats include, but are not limited to, PDF, XML, or SGML)
 
In each case, we recommend that the copying process used produces copies that preserve the content
and meaning of the record. If you have the ability to search, sort, or trend part 11 records, copies given to
the Agency should provide the same capability if it is reasonable and technically feasible. You should allow
inspection, review, and copying of records in a human readable form at your site using your hardware and
following your established procedures and techniques for accessing records.
 
In short, I agree with you that e-mails documenting "...any trial related information (or decision[s]" about the
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study be preserved. Keeping a protocol-specific e-mail folder and/or burning a CD at the end of the study,
converting e-mails into a PDF format, or adopting a procedure to make certified copies of the e-mails are
all acceptable methods to achieve this. (FDA does not have any regulatory requirements as to the type of
CD or DVD that might be used to preserve information (presumably to meet the regulatory requirements
concerning clinical data/records). A company just needs to make certain that whatever media it uses does
so in a manner that preserves the integrity of the original data/information.
 
Retention of study related e-mails at clinical sites and sponsors is also supported by FDA's official
guidance, ICH E6 "Good Clinical Practice: Consolidated Guidance;" section 8.3.11 states that investigators
and sponsors maintain "Relevant communications other than site visits."
 
It would be helpful for you to review FDA’s guidance on Electronic Informed Consent issued December
2016.
https://www.fda.gov/downloads/Drugs/GuidanceComplianceRegulatoryInformation/Guidances/UCM436811.pdf
 
I hope this information is helpful. Please contact us again at gcp.questions@fda.hhs.gov should you have
additional questions.
 
Kind regards,
 
Doreen M. Kezer, MSN
Senior Health Policy Analyst
Office of Good Clinical Practice
Office of the Commissioner, FDA
 

 
This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is an
informal communication under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee
providing it. This information does not necessarily represent the formal position of FDA, and does not bind
or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed.
 
 
From:  
Sent: Thursday, March 30, 2017 10:54 AM
To: OC GCP Questions
Subject: Re: Inform Consent Question
 
 
MY site recently consented a patient for a clinical trial who was in . They emailed her the consent.
She had many questions the site answered via email plus they had a couple of phone conversations with
her. Once satisfied with the answered questions she agreed to participate, signed the consent in Mexico
and scanned and emailed the consent to the site.  Once they received the consent they entered the
subject into the sponsors EDC system as consented. She arrived to the site for screening on 3/24/17 and
brought the original consent she signed. The site signed the consent on 3/24/17 after re-reviewing the
study with her, before she had any screening procedures. The site intends on keeping the email
correspondence as documentation of the consent process plus a lengthy consent note written to explain all
this and explain the discrepancy in date between when the patient signed and when we signed.
Considering all that, the site asked the IRB, "can you confirm that the above described consent process is
acceptable according to IRB/GCP guidelines? (Can you reply with your full signature at bottom with your
title so I can forward to the sponsor)".  Per the IRB, "I think that the process used is acceptable, primarily
because screening procedures were not initiated before consent was documented.
I agree that you must maintain documentation of the emails and phone conversations to  explain the date
discrepancy".
 
My question, is this an acceptable process to obtain consent?
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On Tuesday, March 28, 2017 4:35 PM, 
 

MY site recently consented a patient for a clinical trial who was in . They emailed
her the consent. She had many questions the site answered via email plus they had a
couple of phone conversations with her. Once satisfied with the answered questions she
agreed to participate, signed the consent in Mexico and scanned and emailed the
consent to the site.  Once they received the consent they entered the subject into the
sponsors EDC system as consented. She arrived to the site for screening on 3/24/17 and
brought the original consent she signed. The site signed the consent on 3/24/17 after re-
reviewing the study with her, before she had any screening procedures. The site intends
on keeping the email correspondence as documentation of the consent process plus a
lengthy consent note written to explain all this and explain the discrepancy in date
between when the patient signed and when we signed. Considering all that, the site
asked the IRB, "can you confirm that the above described consent process is acceptable
according to IRB/GCP guidelines? (Can you reply with your full signature at bottom with
your title so I can forward to the sponsor)".  Per the IRB, "I think that the process used is
acceptable, primarily because screening procedures were not initiated before consent
was documented.
I agree that you must maintain documentation of the emails and phone conversations to 
explain the date discrepancy".
 
My question, is this an acceptable process to obtain consent?  
 

 
 




