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My responses are below your questions, in purple.
 
I hope this information is helpful to you. If you need further assistance, please feel free to contact
the GCP mailbox at gcp.questions@fda.hhs.gov .
 
Best regards,
 
Sheila
 
Sheila Brown, RN, MS
Policy Analyst
 
Office of the Commissioner (OC)
Office of Good Clinical Practice (OGCP)
U.S. Food and Drug Administration
Tel: 301-796-6563
sheila.brown@fda.hhs.gov
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This communication does not constitute a written advisory opinion under Title 21 CFR 10.85, but rather is an informal
communication under Title 21 CFR 10.85(k), which represents the best judgment of the employee providing it. This
information does not necessarily represent the formal position of FDA, and does not bind or otherwise obligate or commit
the agency to the views expressed.
 
 
From:  
Sent: Wednesday, September 06, 2017 2:00 PM
To: OC GCP Questions
Subject: Progress and final report submissions by sponsor to IRBs (21 CFR 812.150 b)
 
 

Hello,

My questions pertain to 21 CFR 812.150 (b - Sponsor reports), subsections 5 (progress reports) and 7
(final report):

5) Progress reports.

    At regular intervals, and at least yearly, a sponsor shall submit progress reports to all reviewing IRBs.

7) Final report.

...the sponsor...shall submit a final report to FDA and all reviewing IRB's and participating investigators



within 6 months after completion or termination

 

Question 1.  Is it acceptable for the sponsor to submit to participating study sites the progress/final
report, but then ensure that the site submits the report their IRB?  The regulation specifically states
that the sponsor shall submit to the IRBs in both of these paragraphs.  However, study sites have their
own IRB account/login (especially with local IRBs) and must submit documents to their IRB via an
electronic portal.  It is uncommon for sponsors to have an account with a local IRB.
 
You are correct that 21 CFR 812.150(b)(5) and (7) state that the sponsor shall submit reports to the
IRB; however, in most cases, the sponsor reports are submitted to the IRB via the clinical investigator
at the site. The clinical investigator is responsible for maintaining documentation of all
communication with the IRB and sponsor, per 21 CFR 812.140(a)(1):

Investigator records. A participating investigator shall maintain the following accurate, complete, and current
records relating to the investigator's participation in an investigation:

(1) All correspondence with another investigator, an IRB, the sponsor, a monitor, or FDA, including required
reports.

 
The following questions/answers from FDA’s information sheet guidance, Institutional Review Boards
Frequently Asked Questions, may be helpful:
19. Are there any regulations that require clinical investigators to report to the IRB when a
study has been completed?
IRBs are required to function under written procedures. One of these procedural requirements [21
CFR 56.108(a)(3)] requires ensuring "prompt reporting to the IRB of changes in a research activity."
The completion of the study is a change in activity and should be reported to the IRB. Although
subjects will no longer be "at risk" under the study, a final report/notice to the IRB allows it to close
its files as well as providing information that may be used by the IRB in the evaluation and approval
of related studies.
30. Does FDA prohibit direct communication between sponsors and IRBs?
It is important that a formal line of communication be established between the clinical investigator and
the IRB. Clinical investigators should report adverse events directly to the responsible IRB, and
should send progress reports directly to that IRB. However, FDA does not prohibit direct
communication between the sponsor and the IRB, and recognizes that doing so could result in more
efficient resolution of some problems.
FDA does require direct communication between the sponsors and the IRBs for certain studies of
medical devices and when the 21 CFR 50.24 informed consent waiver has been invoked. Sponsors and
IRBs are required to communicate directly for medical device studies under 21 CFR 812.2, 812.66 and
812.150(b). For informed consent waiver studies, direct communication between sponsors and IRBs is
required under 21 CFR 50.24(e), 56.109(e), 56.109(g), 312.54(b), 312.130(d), 812.38(b)(4) and
812.47(b).
The information sheet can be found at
https://www.fda.gov/RegulatoryInformation/Guidances/ucm126420.htm#IRBRecords
 

Question 2.  In subsection 7, what is defined as “completion” of the study, and thus begins the 6-
month start time for this requirement?  Conservatively, "completion" could be interpreted as the last
patient's last visit.  However, after that final visit, the data will be reviewed remotely, and, most likely,
the data will be monitored on-site (this will most certainly be several weeks after data entry).  Also,
during the data analysis and final report development, there could be additonal queries.  Each of



these could, in some respects, establish a different “completion” date for the study.  
 
FDA’s guidance document, Procedures for Handling Post-Approval Studies Imposed by PMA Order,
(which can be found at
https://www.fda.gov/medicaldevices/deviceregulationandguidance/guidancedocuments/ucm070974.htm
) describes [anticipated] “study completion date” as “complete follow-up of all study participants”.
 
We recommend discussing terminology (e.g., “completion date”) and expectations for submitting
documents and progress/final reports with the sponsor and IRB, to be sure everyone has the same
expectations for prompt reporting.

Thank you.




