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Attachment #7 

Subj: GenentecJfs Nutropin Depot 
Date 5/7612003 12:13:05 PM Eastern Daylight Time 
Fr 
To?- 

KRUEGERC@cder.fda.gov (Kfueger, 

L-D CC: B&D@cder.t?Ja.gov (Dobbs, Donald), SCHMID@cder.fda.gov (Schmid, Ralph J) 

Dear i4r.C 3 

Please let me explain why I informed Mr. Dobbs that I concluded that 
Genentech has been compliant in their repotting of your daughter”s ad\lerse 
event. I ha* m-examined the documents concerning the data submitted by 
Genentech and the information that I haw received in your emails. 

Genentech received notification in November 2000 from the clinical 
imestigator about your daughter’s adketse event during the study. When 
initially reported to Genentech, the instigator did not find the we 
event ‘related to the drug. In March of this year, the imestigator changed 
his assessment, notified Genentech of the change, and Genentech submitted a 
report. 

Under 21 CFR 314.80, for ad+&rse e-r&s that occur during postmarketing 
studies, the only reports that need to be submitted are %day Alert reports 
(serious and unlabeled ems) when the applicant concludes that then? is a 
reasonable possibility that the drug caused the ad\Rtse experience. 

If an aderse e\Eent is not required to be submiied as a 15day Alert 
report, a firm may be exempted from submitting the ewt in their periodic 
re’ ’ under 314.80(c)(2)- specifically 314.80@)(2)(iii) - 
“F Jdic reporting, except for information regarding %-day Alert reports, 
does not apply to ad-rse drug experience information obtained from 
postmarketing studies (whether or not conducted under an inwstigational new 
drug application), from reports in the scientific literature, and from 
foreign marketing experience.” 

Since the study event was initially reported to Genentech as not related to 
the use of the drug, it would not need to be submitted as a 1!5day Alert 
report, and since the event occurred during a study, it would not need to be 
submitted in a periodic report. 

Genentech submitted a report about the event after the study investigator 
notified them this year that he had changed his assessment of causality, 
which made the event reportable to FDA. 

I understand that the regulations can be confusing. Please contact me if you 
have any further questions. 

Carol Krueger 

Sent: Thursday, M& 15,2003 9:Ol AM 
-uegerc@cder.fda.gov 
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