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February 28,2003 

Dockets Management Branch 
Food and Drug Administration, HFA-305 
5630 Fishers Lane, Room 1061 
Rockville, MD 20852 

Re: Docket No. 02N-0509; Proposed Rule/Draft Guidance, International Conference on 
Harmonization; Draft Guidance on the M4 Common Technical Document - Quality: 
Questions and Answers/Location Issues; Availability, Reference to Federal Register [67 
Federal Register 79639 (December 30, 2002)] 

Dear Sir or Madam: 

Bristol-Myers Squibb is a diversified worldwide health and personal care company with principal 
businesses in pharmaceuticals, consumer medicines, nutritionals and medical devices. We are a 
leader in the research and development of innovative therapies for cardiovascular, metabolic and 
infectious diseases, neurological disorders, and oncology. In 2001 alone, Bristol-Myers Squibb 
dedicated $2.1 billion for pharmaceutical research and development activities. The company has 
nearly 6,000 scientists and doctors committed to discover and develop best in class therapeutic 
and preventive agents that extend and enhance human life. Our current pipeline comprises more 
than 50 compounds under active development. 

For these reasons, we are very interested in and well qualified to comment on this FDA proposal 
to provide further clarification on the relationship of linked sections and the location of specific 
information contained in M4Q: The Common Technical Document (CTD) - Quality. 

We commend the U.S. FDA for allowing us the opportunity to provided our comments and have 
several general comments, which we have cited below. In addition, we have made specific 
comments on the attached table concerning the Question and Answers/Location Issues Table, 
that was presented with this draft guidance. 

1. The CTD does not clearly delineated where information related to the Drug Master Files 
(DMF), i.e., DMF references and Letters of Access, should reside. 

Recommendation: FDA should consider placing DMF information related to the drug 
substance, excipients, drug product manufacture, and/or packaging suppliers in the CTD 
sections listed below: 
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Drug Substance = Section 3.2.S.2.1 (Manufacturers) 
Excipients = Section 3.2.P.2.1.2 (Excipients) 
Drug Product Manufacture = Section 3.2.P.3.1 (Manufacturers) 
Packaging = Section 3.2.P.2.4 (Container Closure Systems) 

2. A question was posed on page 9 of 32 in the draft guidance under Section 3.2 Particle size: 
“How is information on the particle size for the drug substance submitted? ” 

Recommendation: FDA should consider including intrinsic dissolution data for the drug 
substance in Section 3.2.S.3.1 (Elucidation of Structure and Other Characteristics) of the 
CTD. The reference to the data in this section can be linked to the discussion presented in 
3.2.P.2.1.1 (Drug Substance) and 3.2.P.2.2.1 (Formulation Development), e.g., influence of 
particle size on dissolution performance. 

Bristol-Myers Squibb appreciates the opportunity to provide comment and respectfully requests 
that FDA give consideration to our recommendations. We would be pleased to provide 
additional pertinent information as may be requested. 

Sincerely, 

Laurie Smaldone, M.D. 
Sr. Vice President 
Global Regulatory Sciences 
Bristol-Myers Squibb Company 



CTD - Q Section Issues / Questions Answers - BMS Response 
S.3.1 Elucidation of Structure Where should studies conducted to determine Information on the studies conducted to 

the physiochemical characteristics be determine the physicochemical characteristics 
included? should be included in 3.2.S.3.1. Only a list of 

the general properties of the drug substance is 
included in 3.2.S.1.3. 

BMS Response: Please clartfi that the 
section title is Elucidation of Structure and 
Other Characteristics and not as shown, i.e., 
Elucidation of Structure. Without such 
clart$cation, we are opposed to splitting the 
physicochemical information and other 
characteristics between 3.2. S.1.3 and 
3.2.S.3.1. 

S.4.4 Batch Analyses 2. Should all tests performed be reported if 2. Yes, all data from relevant batches should 
not included in the specification? be reported in 3.2.S.4.4. 

BMS Response: 
2. No, data should be limited to those tests in 
the regulatory spectjkation plus any relevant 
data needed to justtfi the spec@ation, e.g., 
XRPD could be shown to justtjy why a 
specification isn’t necessary. 

5.7.3 Stability Data 2. Should information on any changes in 2. Information on historical analytical 
analytical procedures over the course of procedures used to generate the stability data 
generating stability data be included in included in 3.2.S.7.3 should be included in 
3.2.S.7.3? 3.2.S.7.3. 



CTD - Q Section I 

P. 1 Description and Composition of DP 

Issues / Questions Answers - BMS Response 

1 BMS Response: 
2. Recommend editing the sentence for better 
clarity, i.e., “‘Information on historical 
analytical procedures used to generate the 
stability data, should be included in 
3.2.X 7.3. ” 

1. Where should information related to the 
composition of inks used on the drug product 
be placed? 

1. All drug product recommendations should 
be listed in 3.2.P. 1. The composition (e.g., 
components of the capsule shell, components 
of inks) should be included in 3.2.P. 1 also. In 
some regions the qualitative composition of 
proprietary components can be replaced with 
reference in appropriate DMFs. 

2. Where should information on 
reconstituted diluents be included? 

BMS Response: 
1. Recommend that response is clarified to 
indicate that excipient DMF References and 
Letters of Access be included in 3.2.P.2.1.2. 

2. If the diluent is co-packaged with the drug 
product, the information on the diluent 
should be placed in a separate P section. If 
not co-packaged, the compatibility of the 
diluent with the drug product should be 
discussed in 3.2.P.2.6. 

BAAS Response: 
2. Even if the diluent is co-packaged with the 
drug product and has a separate P section, 
the compatibility of the diluent with the drug 



CTD - Q Section Issues / Questions Answers - BMS Response 
product should still be discussed in the drug 
product 3.2.P.2.6 compatibility section. 

P.2.1.2 Excipients 7. Where should a discussion of the ability of 7. Discussion of ability of functional 
a functional excipient to perform through excipients to perform through shelf-life (e.g., 
sheif-iife be included? antioxidants, penetration enhancers) should 

be included in 3.2.P.2.1.2. 

BMS Response: 
7. In addition, some of this information 
might be better discussed (or cross- 
referenced) to appropriate Stability (3.2.P.8) 
sections. 

P.2.2.3 Physicochemical and Biological 1. Where should any discussion on 1. A summary of dissolution development 
Properties dissolution development be included? should be included in 3.2.P.2.2.3 with cross 

reference to studies in Module 5 as 
appropriate. The justification for the 
dissolution test should be included in 
3.2.P.5.6. 

BMS Response: 
1. A cross-reference to any discussions of 
analytical method development provided in 
section 3.2.P.5.2 would also be appropriate. 

P.2.6 Compatibility 1. Where should data from constitution or 1. Information on the compatibility of 
dilution studies performed as part of the reconstitution diluents to support claims in 
formal stability studies to confirm product the label is included in 3.3.P.2.6. Data from 
quality through shelf-life be provided? constitution or dilution studies performed as 

part of the formal stability to confirm product 
quality through shelf-life are reported in 
3.2.P.8.3. 



CTD - Q Section Issues / Questions Answers - BMS Response 

2. Should compatibility of co-administered 2. Compatibility with co-administered drugs 
drugs be provided in 3.2.P.2.6? should be included in 3.2.P.2.6. 

3. Should information on incompatible 
diluents be provided in 3.2.P.2.6? 

P.3.2 Batch Formula 1. Are overages included in 3.2.P.3.2? 

BMS Response: 
We are in agreement with the answer 
provided above however, the section is 
incorrectly stated as 3.3.P.2.6. The correct 
section is 3.2.P.2.6. 

BMS Response: 
2. Information on compatibility with co- 
administered drugs should be included in 
3.2.P.2.6 and data should be presented in 
3.2.P.8.3, ifapplicable. 

BAAS Response: 
3. Information on incompatible diluents 
should be included in 3.2.P.2.6 and data 
should be presented in 3.2.P.8.3, if 
applicable. 
1. Yes, overages are included in the batch 
formula in section 3.2.P.3.2. 

BMS Response: 
1. Overages should be included in the batch 

formula section 3.2.P.3.2 andjusttfied in 
3.2.P.2.2.2. 



CTD - Q Section Issues / Questions Answers - BMS Response 

P.3.3 Description of the Manufacturing 2. Should critical steps and intermediates be 2. All process controls should be identified 
Process and Controls identified in P-3.3? in 3.2.P.3.3. For critical controls, additional 

information should be provided in 3.2.P.3,4, 

BMS Response: 
2. Remove the word “All” or better define 
the word “process controls ” (e.g., 
manufacturing process parameters vs. 
process control tests). That is, “‘Process 
controls should be identiJied in 3.2.P.3.3. 
For critical controls, additional information 
should be provided in 3.2.P.3.4. ” 

P.4 Control of Excipients 1. Where would additional scientific data for 1. For noncompendial, non-novel excipients 
noncompendial, non-novel excipients be additional scientific data can be included in 
placed? 3.2.A.3. 

BMS Response: 
1 .Additional data for noncompendial, non- 
novel excipients should be placed in 
3.2.P.2.1.2. and not in 3.2.A.3, which is the 
section titled Novel Excipients. Note: 
3.2.A.3 is for novel excipients and not for 
non-novel excipients as referenced in the 
Guidance for Industry M4: Organization of 
the CTD, August 200 1. 

l.4.5 Excipients of Human or Animal Origin 1. Where should information on excipients 1. Information on excipients of human or 
of human or animal origin be located? animal origin in 3.2.P.4.5. Information on 

adventitious agent safety evaluation should 
be included in 3.2.A.2. For location of 
certifications relating to TSE/BSE see region 



1 P.5.4 Batch Analysis 2. Should all tests performed be reported 
even if not included in the specification? 

1. Information on excipients qf human or 
animal origin, a.k.a as SpeciJied Risk 
Materials (SRMs) should be included in 
3.2.P.4.5. Also, included in 3.2.P.4.5 should 
be supplier declarations certtfiing that the 
material is not of animal or human origin, 
e.g., vegetable origin. TSE CertiJcates 
should be included in the regional section 
3.2.R.3, i.e., European Pharmacopoeia TSE 
Certificates of Suitability. 
2. Yes, all data from relevant batches should 
be reported in P.5.4. 

BMS Response: 
2. No, only data relevant to the proposed 
regulatory spectjications should be included 
or data demonstrating that a particular 

I l.5.5 Characteristics of Impurities 
spectjica tion is not appropriate. 

1. Should all observed impurities be listed in 1. Yes, all observed impurities should be 
3.2.P.5.5 even if they are not included in the listed. Justification for not including an 
drug product specification? observed impurity in the specification should 

be included in 3.2.P.5.6. 

BMS Response: 
1. Yes, all observed impurities, except those 
reported in 3.2.S.3.2 (Impurities in Drug 

-.rn ,- Substance), should be included in 3.2.P.5.5. - ** -- .- ,-_ - 
k.b Kererence Standards or Materials 1 1. Reference standards may be available for 1 1. If information is required for a reference 

CTD - Q Section Issues / Questions Answers - BMS Response 
specific guidance. 

BMS Response 



CTD - Q Section 

P.8.1 Stability Summary and Conclusion 

Issues / Questions 
the active moiety and impurities. Should 
information on all reference standards be 
included in 3.2.P.6? 

2. Where should characterization data for a 
reference standard be placed in the CTD-Q? 

1. Should shelf-life specifications be 
eepeated under this section? 

i 

Answers - BMS Response 
standard, the information should be included 

1 

in 3.2.P.6. 

BMS Resoonse: 
1. Information on reference standards 
spectjkally requiredfor the drug product 
should be presented in 3.2.P.6. Information 
on reference standards usedfor both the drug 
substance and the drug product should be 
included in 3.2.S.5. 

2. Characterization data for the reference 
standard should be included in 3.2.P.6. Cross 
reference to information in other sections can 
be included as appropriate. 

BMS Response: 
2. Information on characterization data 
spect$cally required for the drug product 
should be presented in 3.2.P. 6. Information 
on characterization data usedfor both the 
drug substance and the drug product should 
be included in 3.2.S.5. 

1. Shelf-life specifications should be 
included here and as appropriate in 3.2.P.8.3. 

BMS Response: 
1. The shelf-ltfe spectjkations included in 
3.2.P.5.1 should be repeated in 3.2.P.8.1 and 
as auurouria te in 3.2. P. 8.3. 



CTD - Q Section Issues / Questions Answers - BMS Response 
P.8.3 Stability Data 2. Should information on any changes in 2. Information on historical analytical 

analytical procedures over the course of procedures used to generate the stability data 
generating stability data be included in included in 3.2.P.8.3 should also be included 
3.2.P.8.3? in 3.2.P.8.3. 

BMS Response: 
2. Recommend editing the sentence for better 
clarity, i.e., “‘Information on historical 
analytical procedures used to generate the 
stabili& data, should be included in 
3.2.P.8.3. ” 


