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Mr. Ing. Angeles Fuentes Vargas

J.B. PROVEEDORES, S.A. DE C.V.

Calzada Coltongo No. 292-B

Col. Industrial Vallejo

Delgacion Azcapotzalco

02300  MEXICO

Dear Mr. Vargas;

This responds to your inquiry of July 10, 2002, requesting information on the procedures for registering your products with the FDA.  You provide a list of your products for use as cleaners, sanitizers, and antimicrobial formulations.

FDA does not register or issue certificates of authorization, or approvals of any kind, for specific products intended to be marketed as food additives in the U.S.  Our role in the regulatory process is to review the safety and issue regulations stipulating conditions of safe use for chemicals intended to become components food.  FDA is also responsible for enforcing these regulations.  The authority for this responsibility is derived from the Federal Food, Drug and Cosmetic Act (the FFDCA).  It is the manufacturer’s responsibility to ensure that their products comply with all appropriate regulations. 

FDA evaluates petitions and writes food additive regulations for substances that meet the statutory definition of a food additive in the Federal Food, Drug and Cosmetic Act.  Substances meeting that definition are generally expected to become components of food as a result of  their intended use.  Cleaning solutions are usually solutions of surfactants that must be rinsed off the food processing equipment before contact with food.  Because cleaning solutions are rinsed off before the equipment contacts food, they are not reasonably expected to become a component of food.  If your cleaning solutions are of the type that are rinsed off with potable water, then a food additive petition would not be required for their use.  If they are expected to become a component of food  as a result of  their intended use, you will need to submit a food contact notification (FCN).  The data required to demonstrate safety in a food contact notification is described in detail in our guidance documents available at our website listing for food contact notifications.  The website listing is :

 http://vm.cfsan.fda.gov/~dms/opa-noti.html

Your list of chemical cleaning products cover four types of sanitizer usage.  First, sanitizing solutions that are not intended to be rinsed from the equipment before it contacts food, are expected to become a component of food.  In the past, FDA has regulated, as food additives, these sanitizing solutions for use on food processing equipment.  These regulations are listed in title 21 Code of Federal Regulations (CFR) section 178.1010 Sanitizing solutions.  However, on August 3, 1996, the Food Quality Protection Act (FQPA) became law.  FQPA altered the jurisdiction over certain antimicrobial substances, including hard-surface sanitizers.  Today sanitizing solutions used on food processing equipment and utensils are regulated by the Environmental Protection Agency (EPA) under the Federal Insecticide, Fungicide and Rodenticide Act (FIFRA) and section 408 of the FFDCA.  For more information regarding EPA’s requirements for sanitizing solutions, you are encouraged to contact Dennis Edwards, a Branch Chief in the Antimicrobials Division of EPA’s Office of Pesticide Programs, US Environmental Protection Agency, 401 M St., SW, Washington, DC  20460  (Telephone: 703 308‑8087).

Second, sanitizing solutions or hard surface sanitizers used on food packaging  materials (i.e. milk bottles)  remain under FDA’s regulation authorization, although they are also subject to registration by EPA under FIFRA.  Third, hand soaps with antimicrobial effect are under FDA’s Center for Drug Evaluation and Research (CDER) regulation authorization as an over the counter (OTC) drug.  For federal requirements regarding such uses of your product, I suggest that you contact Kevin Budich, in FDA’s Center for Drug Evaluation and Research (CDER), OTC Drug Compliance Branch, HFD-312, 5600 Fishers Lane, Rockville, MD 20857, (Telephone: 301 594-1065).  Fourth, hand sanitizers are under FDA’s regulation authorization in the Office of Food Additive Safety as a food additive and under CDER as an OTC drug. 

Finally, your letter was submitted under 21 CFR 10.35 as a petition requesting FDA to stay the effective date in regard to chemical cleaning products for industrial food.  This action was responded to with an acceptance letter from the Dockets Management Branch.  We believe that this petition was filed in error and should be closed out.  I have contacted Mr. Lyle Jaffe in  Dockets Management Branch to relate to you that we are handling this matter.  He recommends that we send a letter indicating the action taken by our Office and close out this submission.

If you have any further questions concerning this matter, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,
Vivian Gilliam

Division of Food contact Substance

Notification Review, HFS-275

Office of Food Additive Safety

Center for Food Safety 

   and Applied Nutrition
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