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Dear Mr. Petricone: 

This is in response to your petition dated November %, 2001, requesting changes in the record 
and reporting requirements for manufacturers of television products, as required by 2 1 CFR 
Part 1002, and in the agency’s policy for sampling and testing of those products to certify that 
they meet federal performance standards, as required by 2 1 CFR Part 1020. 

You request the following changes in record and reporting requirements for television 
product manufacturers through amendments to 21 CFR 1002: 

l Remove all requirements for test records and distribution records for manufacturers of 
television products 

0 Simplify the report’ng requirements by eliminating the Product Report and Supplemental 
1 Report requirements and replacing them with an Abbreviated Report requirement for all 

television products. 
l In lieu of filing the bbreviated Reports with FDAKDRH, manufacturers of television 

products would be 
: 
equired to retain each Abbreviated Report on file until two years 

after the manufactui e of products covered by the report has ceased. 

l Annual Reports wo Id be reduced to include only the manufacturer’s name; the 
eclaration of compliance with the part of the performance standard 

and name(s), signature(s) and contact information for person(s) 
Manufacturers of television products would be required to 

of the information in the Annual Report. 

You request changes in the sampling of television products from factory production lines for 
the purpose of testing to support manufacturers’ certification of compliance. You propose to 
change the minimum acceptable sampling’rate for the Phase III x-radiation emission test 
from one product from each separate chassis/CRT-size combination produced on each 
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production line during each production shift each day to one unit from each chassis 
family/CRT size combination per production line per shift per week. 

You also stated that you surveyed several of your members and none could “. . .recall any 
cases of Accidental Radiation Occurrences or factory x-radiation measurements that 
exceeded 0.1 mR/hr within the last twenty years.” They also expressed the behef that 
televisions with diagonal screen sizes no larger than 20 inches generally have high voltages 
less than 25 kV and that ” . . .a11 current televisions include a safety circuit that shuts off the 
high voltage at a safe threshold.” 

Although we have carefully considered all the proposals, we are denying your requests. We 
would like to work with y0.1. 1 on ways to ensure the radiation safety of television products and 
still find ways to reduce the regulatory burden for all manufacturers. However, we are 
obliged to balance the goal to reduce the regulatory burden with our role as a public health 
agency whose primary concern necessarily focuses on the need to protect all U.S. residents, 
especially children, from the hazards of electronic product radiation. -L 

Your proposals for the reduction In reporting and filing lack sufficient information so that 
FDA can identify products for the purpose of testing or for scheduling inspections of 
television product factories, including sub-contracted factories. For example, the agency 
would not know model numbers, production figures, schematics, test data, factory addresses, 
or factory names, all oflwhich are necessary for conducting our testing and inspectional 
programs. Given the e X tremely competitive nature of the television product business and the 
fact that not all manufacturers throughout the world are members of CEA, we must ensure 
that all manufacturers are familiar with and meet FDA requirements. In the past, our 
inspection of television product factories and review of manufacturers’ Product Reports have 
found serious deficiencjes leading to the agency’s disapproval of the quality control and 
testing programs of manufacturers that fail to meet FDA’s performance standard 
requirements. Deficiencies have included the lack of operational and calibrated x-radiation 
survey meters; falsified Iinstrumentation and test records; and inadequate or ineffective test 
procedures to certify comphance with federal performance standards. 

The records and procedures required by FDA of manufacturers of television products 
establish a basis for a strong quality system. Establishing and maintaining such records and 
procedures is a fundamental element of any adequate quality control program. The 
information requested is necessary for us to know where to look for possible problems. 

Regarding your propos4s for changing the reporting requirements, the proposals for 
reduction in reporting and filing, as written in the petition, would not provide FDA sufficient 
information to select products for testing or to schedule inspections of television product 
factories and the sub-cohtract factories. As proposed in the petition, we would not know 
model numbers, production figures, schematics, test data, factory addresses, or factory 
names, all of which are used to select products for testing and scheduling inspections. As 
you know, the television product business is an extremely competitive worldwide business 
that encompasses manufacturers of many different products. Consequently, we try to make 
reporting as easy as possible for this industry. We ask only for summaries or copies of 
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records and procedures whenever possible. However, the information is necessary in order 
to conduct the agency’s electronic product safety program. 

The agency’s program staff reviews test data and procedures for a number of items, each of 
which help to ensure compliance with federal requirements. For example, the agency’s staff 
looks at test data and procedures to see whether the tests are being done correctly; they check 
copies of instrumentation calibration certificates to verify that each manufacturer has the 
correct instruments at each factory and that the calibrations are up to date. Our staff is 
trained to look for the possible falsification of test data, test procedures and calibration 
certificates. They also reconcile the number of units produced and the number tested to see if 
they are consistent with the manufacturer’s reported sampling plan. Finally, the staff checks 
to see whether manufacturers are reporting any radiation problems either in test data or 
correspondence concerning radiation safety. All of this information is necessary in order to 
prioritize and select products and factories for the product testing and factory inspections by 
FDA. 

In an effort to reduce the burden of record keeping and reporting, we plan to develop an 
electronic reporting program that ‘should make reporting easier for manufacturers. This 
project will require the development of suitable reporting guides for each product line. We 
will soon implement a pilot program for the electronic reporting of required information for 
laser products. If electronic reporting works well for laser products, we then will develop the 
reporting guides for other products subject to reporting requirements. Expanding this 
electronic reporting format to television products will receive careful consideration due to the 
large number of television product reports submitted to the agency. 

Regarding your proposal for a reduction in sampling of television products for testing and 
certification of compliance with the federal standard to one product from each chassis family 
production line per shifi~ per week, we noted that the same proposal was already submitted by 
CEA in May 2001. The’ August 14,2001, written response from the Office of Compliance 
addressed your proposal, A copy of that letter is enclosed. We stated that such reduced 
testing could be acceptable but only under restrictive conditions. Those conditions required a 
conservative design and ithe manufacturer would be expected to hold each production lot 
until test results, indicatmg the lot had passed, were received. As stated in the August 14, 
2001, letter, however, we try to evaluate each manufacturer’s design and quality control 
program (including the sampling plan) on a case-by-case basis. 

While we fully appreciate the industry’s good safety record, we note that in this November 6, 
2001, petition you did not reference or mention our August 14,2001, letter. You also failed 
to discuss or mention the five cases of non-compliance due to excessive x-radiation 
emissions that CDRH cited in the meeting on July 24,2001, with CEA representatives, 
Messrs. David Wilson and Ralph Justice. Four of those five cases were found through 
routine FDA laboratory testing under the Phase III test conditions specified in the federal 
performance standard. The other case of non-compliance was found through Phase III 
testing by the manufacturer. Further review of the agency’s files of test reports from the 
FDA’s Winchester Engineering and Analytical Center (WEAC) found five more cases 
showing detectable x-radiation from television products when they were tested under Phase 
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III conditions. Also, examination of the test reports from WEAC did not support CEA’s 
claim that television products with screens less than 20 inches do not exceed 25 kV. To the 
contrary, sets with screens assmall as 13 inches, and in 1 case 10 inches, exceeded 25 kV 
when tested under Phase III test conditions. Furthermore, while most sets may have high 
voltage hold down circuits, manufacturers’ reports show that this is not uniformly the case. 
Since the Phase III testing specified by the standard requires introducing the worst case fault 
in the set, a fault in the hold down circuit must be considered in testing television products 
for compliance with the standard. This important information does not support CEA’s 
petition and needs to be considered before changes in regulations for television products are 
proposed. 

We understand your position that changes in technology have made television products less 
likely to emit harmful xpradiation. However, the use of similar products has changed with 
the introduction of personal computers and video games because children and adults sit much 
closer to the product for much longer periods of time. Some jobs require people to sit in 
front of banks of television monitors or surrounded by video monitors. For the reasons stated 
above, we believe we need to be v&-y cautious about relaxing the regulations on all television 

’ products for all manufacturers. - s 

We will continue to consider reasonable ways to reduce the regulatory burden associated 
with the record keeping,iand reporting requirements for television products as we balance that 
goal with our obligation to ensure the safety of all television products under FDA’s 
jurisdiction. If you have any questions concerning these matters, please contact Dr. Edward 
Dawson in the Electronic Products Branch by telephone at 301-594-4654 or facsimile at 301- 
594-4672. 

Sincerely yours, 

Linda S. Kahan 
Deputy Director 
Center for Devices 

and Radiological Health 

Enclosure 
Copy of letter dated August 14,2001, from the CDRH Office of Compliance 
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Dear Mr. Wilson: 

As discussed in our recent meeting with you and Mr. Ralph ,Tustice, the following is our 
response to CEA’s request for a reduction in the minimum sampling for finalt x-radiation 
testing of television receivers as contained in your letter of May IO, 2001, to Dr. Orhan 
Suleiman. Under certain conditions we wouId not object to your proposed sampling plan 
calling for testing of just “one product on a weekly basis from each separate 
chassis/CRT-size cor$bination produced on each production line during each shift.” 
Those conditions are a matter df policy and guidance. The design would have to be 
considered very conservative, with.all manufacturer engineering test data below the 
0.1 mR/hr isoexposure rate limit curve, including data from Phase III testing of a 
worst-tolerance chassis. The manufacturer’s overall quality controf program would have 
to be considered adequate to prevent possibly non-compliant products from being 
produced. Should any’ possibly non-compliant products be detected, the manufacturer’s 
program must prevent those products from being shipped. 

Manufacturers must remember, the regulations require that their certification of television 
products “shall be based upon a test, in accordance with the standard, of the individual 
article to which it is attached or upon a testing program which is in accordance with good 
manufacturing practices” as stated in 21 CFR IO10.2(c). In practice almost al1 
television products are certified based upon a testing program rather than a test of each 
individual product. The regulations go on to say that the Center for Devices and 
Radiological Health mrity disapprove a testing program on the grounds that it does not 
assure the electronic products compIy with the standard. Policy and guidance to enforce 
those regulations has been developed over many years. As you noted in your letter, our 
current written guidance says the minimum rate consists of “one product from each 
separate chassis/CRT-size combination produced on each production line during each 
shift.” As we discussed, that is an over simplification because television products range 
from ones that require much more frequent sampling to ones that do not need to be 
sampIed that frequentIy. We still beIieve the guidance is a’good rule of thumb for most 
manufacturers but we try to evaluate each manufacturer’s design and quality control 
program on a case by &se basis. If a manufacturer chooses to sample at a lower rate they 
should explain why. They should also hold each production lot of products untif the 
results of the tests on the sampIe are known. If the resuIts should indicate a possible 
failure to compIy, the>production lot must not be shipped. 
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We understand that today it is rare to find a television product that emits measurable 
x-radiation, even under the Phase III test conditions in the Federal Performance Standard. 
Nevertheless, CDRII has found, in 5 cases since 1989, television products that emitted 
x-radiation in excess of the limit (OS mR/h) of the standard under Phase III test 
conditions. We have found other cases of manufacturers not doing the tests correctly. 
Technology has greatly reduced the chances of a television product emitting measurable 
x-radiation but the use of television products has greatly increased our exposure to them. 
We believe the regulations, the policies and guidance developed with respect to television 
products are in accordance with good manufacturing practices and are still good for 
pubIic health and safety after many years. We are willing to consider manufacturer’s 
aIternative sampling plans but their overall quality control programs must still provide 
assurance that all television products introduced into United States’ commerce will 
comply with the Federal Performance Standard. 

If you have any questlions or comments concerning‘this letter please direct them to 
Mr. ColIin Figueroa, Chief of the Electronic Products Branch, in our Division of. 
Enforcement III. He may be-reached by telephone at 301-594-4654 or by facsimile at 
301-594-4672. 

SincereIy yours, 

Acting Director 
Of&e of Compliance 
Center for Devices 

and Radiological Health- 

CC: Dr. Orhan SuMman 


