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SUBJECT; REQUIR&'~~;TS FOR L:\SER RJ-"'\DIA.'l:'IO~ DESSION IXDIC.".\TO:::<S WtF·'t~ TH:S 
L.~ER A!\"'D LASE!1 z.:,iERGY SOURCE .A?£ HOUSED SEPAR.!\.TELY: 

21 CFR 1040.10 (f) (5) (iii) 

QUESTION: A company manufactures a laser prcx:1uct consisting of a Class II 
HeliU!il Neon laser packaged with its high voltage supply 1 a .:::._15 vol·t power 
supply and other electronic measurement equipment including ·a computer a~d/or 
calculator with optional display units {See Diagram). Power is supplied to 
the laser/high voltage package by the.+lS volt power supply which derives its 
power from the electrical rrains. The laser/high voltage package is housed in 
a single separate component loca·ted 6 ft to 100 ft from the +15 volt power 
supply. 
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The laser is turned on with the other .electronic measurement equipment when 
power is ·turned on to the :!:15 volt power supply. It would be possible to 
operate the laser from a separate :!:15 volt power supply but the laser, ?Ower 
supply and other electronic measurement equipment are sold as a complete 
system. An emission indicator is requirea on the laser/high voltage package. 
The question is whether the ~15 volt power supply is considered a laser 
energ·y source and as such is required to have an emission indicator,· or is it 
considered a general energy source and therefore, is not required to have 
an ~ssion indicator. 



ADVISORY OPINION: The ~15 volt power supply is considered to be a laser 
energy source under the definition of Section 1040.10(b)(l6), and is 
required by Section 1040.lO(f) (5) (iii) to have an emission indicator. 
The fact that the ~15 volt power supply is also used to power other 
specialized instru.lllents is not enough to consider it as a general e-nergy 
source. c~neral energy sources can be used for many different purposes, 
and the manufacturer of a laser product has negligible control over 
either the manufacturing or sale of such energy sources. 

In this case the +15 volt pm11er supply derives powar from the elect.rical 
supply mains, and turning on the power supply activates the laser, thereby 
necessitating an emission indicator. Furthermore, ~~e power supply is 
manufactured and sold for use in conjunction with the laser. Therefore, 
it is considered a laser energy source_a~d is required to comply with 
the applicable regulations. 
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