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. . INSTITUTE OF MEDICINE

NATIONAL ACADEMY OF SCIENCES
2101 CONSTIVJTION AVENUE, NW.  WASHINGTON, DC 20418

FOOD AND NUTRITION BO ARD - ' {202) 3351732
FAX (202) 334-2316

April 30, 1991

Christine J. L:»wis, Ph.D., RD.

Special Asststant

Office of Spe::ial Nutritionals

Center for Fond Safety and Applie:d Nutrition
Food and Drug Administration .
Washington, }2C 20204

Dear Dr. Lewis:

1 am respondiag to your letter of March 12, 1999 regarding the notification you received under
section 303 oj'the Food and Drug .Administration Modemization Act of 1997 (FDAMA). This
notification ic entified a statement ;Yo Diet and Health: Implications for Reducing Chronic
Disease Risk i National Research (Council, 1989) as an authoritative statement for the purposes of

supporting a lealth claim. &

As you are av-are, the enclosed National Academy of Sciences (NAS) policy on authoritative
statements we s developed in respcinse to FDAMA in order to provide guidance to your agency
and others about what is considerc] by the NAS to be authoritative. It is expected that this will
assist your ag :ncy in determining ‘whether the notification you received regarding use of a
statement on ». 8 of the Diet and J:ealth report to support a health claim related to low fat diets
rich in whole grain foods and othes: plant foods is accurate and current. Please be aware that the
NAS palicy it related only to the determination of identifying a statement as authoritative and

not an evaluation of the wording «f the claim itself.

1 also refer you to my December 2.2, 1998 letter which provides further guidance on how to
interpret the MAS policy. As that _etter states, the National Research Council and the Food and
Nutrition Board are not in a position to review all notifications submitted to your office.

I hope you will find these comme::ts helpful in evaluating the support for the notification.

Sincerely,

L= T Z =
Allison A. Y.*g , Ph.D., R.D.
D_irector
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’ Authoritativ.: Statements of the Academy Complex
with Regard to the Food 5ind Drug Administration Modernization Act of 1997

Background

In fall, 1997, (Congress passed and 1he President subsequently signed the Food and Drug
Administration Modernization Act »f 1997, which amended the Federal Food, Drug and Cosmetic
Act and the Public Health Service .4ct to “improve the regulation of food, drugs, devices, and
biological proiucts...” Title III of that act provided that mamufacturers of food products could
make nutrient content and /or health claims on the label of a food product 120 days after FDA is
notified of the claim and the author:tative statement by a scientific body on which the claim is
based (see Sex. 303. Health Claims for Food Products and Sec. 304. Nutrient Content Claims).
These provisicns were an effort to provide a fast track for establishing the scientific basis for such
claims followig the Nutrition Education and Labeling Act (NLEA) of 1990, which allowed
manufacturers to petition FDA to permit them to make a nutrient content claim with wording
approved by FDA and a health claiin where “significant scientific agreement existed”.

One of the mi:gjor provisions in thi:; section of the 1997 FDA Moderization Act with regard to
food is that th s is a notification uncler which claims are authorized without prior approval by
FDA, not a petition by which FDA approves a claim. The claim is to be authorized and can be
made with resect to a food if “...i1 scientific body of the U.S. Government with official
responsibility ‘'or public health prou,cuon or research directly relating to human nutrition (such as
the NIH or CI)C) or the National ,'.cademy of Sciences or any of its subdivisions has published an
authoritative statement, which is currently in effect, [about the relationship between a nutrient and
g disease or health-related conditicnn] {which identifies the nutrient level] to which the claim

refers.”

The section indicates that a statem:nt “shall be regarded as an authoritative statement of a
scientific body” only if the statement is published by the scientific body and shall not include a

statement of an employee made in the individual capacity of the employee.

FDA has the responsibility to challenge the planned use if, for example, they determine it to not
be 1) in comy liance with Sections 303 or 304 of the Food and Drug Administration :
Modernization Act of 1997, 2) in ¢:>mpliance with existing general provisions of NLEA, or 3) an
accurate repre sentation of the statement on which the claim is based.

A number of reports have been issued by the Academy complex, either as NRC or IOM
publications, which might be constiued as serving as suthoritative statements with regard to
nutrient conteat or health effects of specific foods or food components. Examples include
Carcinogens and Anticarcinogens in the American Diet (BEST) and Diet and Health (FNB).

To guide the iaterpretation of NR(. and IOM reports, the NRC Govemning Board adopted the
following stat-:ment of policy on May 13, 1998:
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Policy Statenent

“In the conduct of studies viith regard to relationships between dict and health, and in the
course of revisw of research relatirg3 to questions under study, it is possible that reports of the
NRC or IOM may describe associations between foods, nutrients, or food components and
aspects of health These statement: would not necessarily represent authoritative statements of
the NRC or I(OM because they migltt not summarize the totality of the evidence that would be
required by the Academy when forcoulating an authoritative statement. For example, a report
may contain descriptions of the wark of others or, on occasion, minority reports expressing the
views of individuals. Descriptive niaterfals and minority reports, as examples, are not considered -
authoritative ! taternents of the National Academy of Sciences or any of its subdivisions.

For th: purposes of the Food and Drug Administration Modermization Act of 1997,

_ authoritative tstements of the National Academy of Sciences or any of its subdivisions, including
the National Eiesearch Council and [nstitute of Medicine, are limited to those that represent the
consensus of i1 duly-appointed com nittee or views of 8 duly-appointed principal investigator so
that they appe ar explicitly as findings, conclusions, or recommendations in a report that has
completed the institutional report review process.”
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