
December 28,2005 

Division of Dockets Management (HFA-305) 
Food and Drug Administration 
5630 Fishers Lane, Rm. 1061 
Rockville, MD 20852 

Response to FDA: 

Dear Docket Officer, 

The San Diego Blood Bank (SDBB) appreciates this opportunity to provide comments on 
Draft Guidance for Industry and FDA Review Staff: Collection of Platelets by Automated 
Methods. 

The SDBB is an independent, not-for-profit community blood center. It was established 
in 1950 through the support of the San Diego County Medical Society to meet the blood 
needs of the local community as well as provide blood-related services. Our organization 
collects over 110,000 red blood cell donations and more than 15,000 automated blood 
product collections per year. We are a member of the AABB, America’s Blood Centers, 
and Blood Centers of America. 

The SDBB appreciates and respects the role of the FDA in providing oversight to ensure 
the safety, purity and potency of blood products collected in the United States as well as 
the safety of blood donors. In response to your request, we welcome the opportunity to 
comment on the draft guidance. 

The SDBB strongly urges the FDA to reconsider the formula for calculating donation 
frequency listed in Section III.B.2: 

Following the FDA’s 1988 memorandum regarding the frequency of automated 
collections, the SDBB and the vast majority of other blood centers interpreted that 
memorandum as recommending no more than 24 collection visits in one year. The 
draA guidance, however, considers a double collection of platelets to count as 2 
collection products for a maximum of 24 collection products within 12 months. 

Experience since the FDA 1988 memorandum regarding frequency of automated 
collections has not suggested clinically apparent adverse effects by adhering to 
that collection frequency. The short shelf-life of platelet products and the 
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challenges in recruiting platelet donors have resulted in shortages of platelets for 
transfusion services. The further restriction of donation frequency proposed by 
the draft guidance will result in major platelet shortages and possible increases in 
morbidity and mortality for patients needing platelet transfusions. At a minimum, 
the number of non-AI30 matched platelet transfusions would likely increase 
resulting in more transfusions of ABO-incompatible plasma. We strongly urge 
the FDA guidance to (1) calculate donation frequency limit as a maximum of 24 
Platelet, Pheresis collection events within 12 months and (2) consider a double or 
triple collection of platelets to count as 1 Platelet, Pheresis collection event. 

Additionally, the SDBB strongly urges the FDA to reconsider the recommendation in 
Section 1II.D. that a physician should be present on the premises during the collection of 
Platelets, Pheresis: 

In the event of a life-threatening reaction, calling 911 is an appropriate, immediate 
response that enables a donor to be transported to an emergency medical facility 
immediately. Waiting 15 minutes for a physician to physically arrive on-site prior 
to calling 911 may delay the critical medical care a donor may require for a life- 
threatening reaction. Collections staff are trained to respond immediately to 
donor reactions, and a physician should be available by phone to provide 
immediate consultation. Most blood collection organizations have multiple 
collection sites, geographically separated for the convenience of platelet donors. 
Requiring the presence of a physician within 15 minutes of each site would 
markedly increase the costs required for platelet collection and likely necessitate 
the closing of collection sites without significantly improving the level of donor 
care. 

The SDBB strongly urges the FDA to reconsider the recommendation in Section III.A. 
regarding the collection of Platelets, Pheresis from donors who have ingested drugs that 
adversely affect platelet function: 

Recommendations should be consistent with previous FDA recommendations 
concerning medication deferrals. The FDA guidance document for Donor Health 
Questionnaire addresses aspirin use 48 hours prior to donation. AABB standards 
also support a 48-hour deferral period following aspirin ingestion. No deferral is 
necessary for donors who have taken NSAIDS. NSAIDS effect.on platelet 
function is highly reversible and should not adversely affect recipients. 

We agree with a 5-day deferral for Plavix (Clopidogrel) and 14-day deferral for 
Ticlid (Ticlopidine) but we think these recommendations should be listed in a 
revised FDA guidance document for Universal Donor Health Questionnaire and 
not in this guidance. 

Additionally, in Section III.B.2. concerning the safety of the donor, the SDBB requests 
that the FDA reconsider the recommendation that the required interval between collection 
of a double Platelets, Pheresis and any subsequent collection of Platelets, Pheresis should 



be at least 7 days, and that the required interval between collection of a triple Platelets, 
Pheresis and any subsequent collection of Platelets, Pheresis should be at least 14 days. 

The FDA’s memorandum in 1988 recommended an interval of 48 hours between 
procedures and that a donor should not undergo more than two procedures within 
a 7-day period. The SD3B believes that the frequency recommendation in the 
1988 FDA memorandum has been adopted by the blood banking community and 
is a more reasonable donation interval than those stated in the recent draft 
guidance. Experience since 1988 has not suggested clinically apparent adverse 
effects by adhering to that collection frequency. 

Logistically, new algorithms for determining donor deferral wauld be required to 
be developed and implemented with possible increases in donor eligibility errors 
during the implementation process and increased financial burdens for blood 
centers in developing those algorithms. The short shelf-life of platelet products 
and challenges in recruiting platelet donors has resulted in difficulty for the blood 
collection community to consistently provide a reliable supply of platelets to 
transfusion services, Further restricting donation frequency by limiting collection 
frequency from multiple platelet product donors would result in major platelet 
shortages and likely increases in mortality for patients requiring platelet 
transfusions. 

The SDBB requests that, the FDA reconsider the recommendation listed in Section IV, 
concerning the requirement that the donor be provided with a description of the number 
of Whole Blood, Apheresis Red Blood Cells or Plateletpheresis collection procedures 
and/or components that may be collected per year, and the donation interval for each. 

While this can be easily created and given to donors, the true value to the donor of 
such information is questionable. 

The SDBB requests clarification of Section V.A. 

The phrase “single uninterrupted venipuncture” might be interpreted to mean that 
only one venipuncture can be attempted per donation visit. In cases where the 
collection kit is contaminated with blood or air exposure, products must not be 
collected with those kits. However, there are situations where a second 
venipuncture in the same or opposite arm with a non-contaminated collection kit 
would result in a successful donation, In cases where venous access is adequate, 
it is reasonable to perform a second venipuncture with donor approval. 

The SDBB requests clarification in Section V1.D. and Section VII.C.2. regarding 
“Residual WBC count be performed within 24 hours of collection, or per the 
manufacturer’s directions for the cell counting methodology.” 

This may be interpreted as 24 hours fi-om the time of collection of either apheresis 
product or collection of the sample for WBC testing. Requiring the collection of 



a sample for residual W3C count within 24 hours of product collection creates 
tremendous logistical problems since collection centers are required to obtain a 
sample for bacterial testing AFTER 24 hours from platelet collection time. Two 
separate samples would need to be obtained at different time periods, increasing 
the possibility of introducing bacterial contamination during sampling. In order to 
minimize manipulation of the product, we believe the best practice is to obtain a 
sample for WBC count at the same time a sample for bacterial contamination is 
obtained. This interpretation is supported by section VILC.2. recommendation 
‘G . . . or per the manufacturer’s directions for the counting device or method used.” 

The SDBB requests that the FDA reconsider the recommendation listed in Section V1.D. 
for testing one third of c’omponents during the first-third of the dating period, one third 
during the second third of the dating period, and one third the day of outdate. 

We attempt to distribute products for transfusion quickly after collection. 
Holding one third of products collected for qualification until day 5 post- 
collection will increase platelet expiration rates since the effective shelf-life of 
those products is less than one day. 

The SDBB requests clarification of section VTS.A.2. The actual platelet yield for each 
collection of Platelets, Pheresis is available to the transfusion facility if requested but not 
routinely printed on each label. 

Providing the actual platelet yield available to the transfusion service upon 
request appears to be more consistent with the intent of section IX of the draft 
guidance. 

The SDBB requests clarification of Section VII.A.2. recommendation that a blood 
center’s SOP should state the maximum acceptable WBC limits for each automated blood 
cell separator device in use. 

Are these limits meant to apply for all non-leukoreduced collections? 

The SDBB requests clarification of Section VII.B.2. recommendation that, before a 
subsequent donation, a donor who has experienced an adverse reaction should be 
evaluated by a qualified physician or designee. 

The term adverse reaction is not defined and many adverse reactions are very 
mild and may include such things as superficial bruising. The final guidance 
should clarify that “donors experieneing severe reactions (such as those requiring 
hospitalization) may require evaluation by a qualified physician or designee prior 
to subsequent donation”. 

The SDBB recommends that the FDA increase the pH requirement stated in Section 
VII.C.2. from 6.0 to 6.2. 



We agree with the earlier FDA statements in this draft guidance that platelets 
stored at a pH of less than 6.2 have poor recovery, and we would suggest that the 
FDA should consistently use a minimum pH value of 6.2 instead of 6.0 when a 
specific pH value is measured. 

The San Diego Blood Bank requests that the FDA define the phrase “at the end of the 
storage period’ consistently in section VII.C.2. 

The phrase is defined as including “testing at the time of issue” early in the 
section and “testing within 12 hours of expiration’” later in the section. Two 
separate definitions for the time period term is confusing. We recommend 
“testing at the time of issue” is the preferred definition in order to decrease the 
number of expired products. 

The San Diego Blood Bank appreciates the opportunity to provide comments on this draft 
guidance. 

David Oh, MD Rabona Walker 
Medical Director CEO 
San Diego Blood Bank San Diego Blood Bank 


