INTERNATIONAL ACTIVATED CARBON

MANUFACTURERS ASSOCIATION

2538 03 DEC-2 P40

VIA COURIER DELIVERY

Division of Dockets Management (HFA-305)
Food and Drug Administration

5630 Fishers Lane, Rm. 1061

Rockville, MD 20852

December 1, 2003

RE: Interim Final Rule - Registration of Food Facilities Under the Pubhc Health
Security and Bioterrorism Preparedness and Response Act of 2002 | [Docket No.
02N-0276]

Dear Sir or Madam:

On behalf of its members, the International Activated Carbon Manufacturers Association
(IACMA) is requesting a clarification that activated carbon (charcoal) is not a “food”
within the meaning of the term as used in the Interim Final Rule - Registration of Food
Facilities Under the Public Health Security and Bioterrorism Preparedness and Response
Act of 2002, 68 Fed. Reg. 58893, 58961(Oct.10, 2003)(to be codified at 21 C.FR.

§ 1.227(b)(4)).

Activated carbon is used by the food and beverage industries for the removal of
impurities and decolorization of liquid food ingredients and food. Activated carbon’
functions by the adsorption of impurities and color bodies from the food onto the porous
surface of its substrate. The process entails either passing the food through a column
packed with the carbon or adding activated carbon in powder form to the food, always
followed by the complete removal of the carbon via filtration durmg subsequent steps.

We believe activated carbon is properly excluded from the definition of “food” under the
Interim Final Rule because it is a “food-contact substance” as defmed in section
409(h)(6) of the Food, Drug and Cosmetic Act 21US.C. 348(h)(6). Section 409(h)(6)
of the Act defines a food-contact substance as ““any substance intended for use as a
component of materials used in manufacturing, packing, packaging, transporting, or
holding food if such use is not intended to have any technical effect in such food " We
believe that activated carbon meets this definition in all current food uses and
applications; activated carbon is not intended to become a permanent part of the
food, and therefore is never intended to have a technical effect in the food. In fact,
the food product could be considered adulterated if the activated carbon were permitted
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to remain in the food. The function of processing ards such as actrvated carbon is very
different from that of carbonation gases, emulsifers or defoamers, which become part of
the food product are intended to remain in the food, and exert a contrnumg techmcal
effect in the food product. Activated carbon, by contrast, is more akin to ion- exchange
materials, which are used to extract or remove 1mpur1t1es during manufacturrng but do
not remain 1n food and perform no contmurng funct1on 1n food for consumptron
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We believe the position that activated carbon isa food contact substance i 1s coﬁnsrstent
with prior FDA-CFSAN communications with mdustry, mcludrng the trarnmg seminar
given by Dr. Anna P. Shanklin (“FDA’s Food Contact Notrﬁcatlon Program
Administrative Guidance and Regulations”, dated October 15 2002 (Slide 9)
http://www.cfsan.fda.gov/~dms/fcnwshan.html.)

IACMA is requesting FDA concurrence that actrvated carbon is a food contact substance
within the meaning of section 409(h)(6) and consequently that facrhtles manufacturlng,
processing or holding this material are not thereby made subject to the Broterrorlsm Act
facility registration requirements.

In the event that FDA does not agree that activated carbon falls \yrthm the deﬁmtron of
“food contact substance” under section 409(h)(6), TACMA requests that the Interrm Final
Rule be modified to exempt activated carbon from the definition of “food” for purposes .
of the registration regulations. The rationale for excludrng other food contact substances
applies with equal force to activated carbon even if it could be thought of as havmg a
technical effect in food. As explained in the preamble, by using the statutory phrase
“food for consumption,” Congress apparently intended to limit the reach of the o
Bioterrorism Act and to focus regulatory attention on food in the more conventlonal

sense of the word. See 68 Fed. Reg. at 58908-09. Excluding activated carbon, like other
food contact substances, is entlrely consistent with this understandmg We therefore urge
FDA to exempt activated carbon from the definition of “food” under the final rules 1f the
agency concludes it has not already done so.

IACMA is an international organization of the leadrng manufacturers regenerators
reactivators, or impregnators of activated carbon worldwide.” Its" rmssron is to promote '
the safe and env1ronmentally sound manufacture, transportation, uise, and drsposal of
activated carbon in all industries, including those affected by this regulation. The
member companies of IACMA are Atofina Chemicals, Inc. Calgon Carbon Corporatlon
Century Chemical Works, Donau Carbon, Envrrotrol Inc Haycarb Lid., acobi Carbons
MeadWestvaco, NORIT Americas Inc., PICA US Fllter Westates Carbon and
Waterlink Barenbey Sutcliffe.
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IACMA is firmly committed to product stewardshlp, and is currently in the process of
developing security guidelines for its members, 1ndependent of regulatory requlrements
For further information, please contact the under51gned at 202 721 4154 or by emaﬂ at )
helmest@iacma.org. o
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Sincerely,
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C. Tucker Helmes, Ph.D. o
Executive Director ) ) z
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Ms. Leslye M. Fraser, I
Center for Food Safety and Applied Nutrition (HFS-4) o
Food and Drug Administration

5100 Paint Branch Pkwy

College Park, MD 20740~ =~ =~ "ot
Leslye.Fraser @cfsan.fda.gov SR o




