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DEPARTMENT OF HEALTH & HUMAN SERVICES Public Health Service 

Food and Drug Administration 
Rockville MD 20857 

Thcjmas Scarlett, Esq. 
iIyman, Phelps & McNamara, P.C. 
700 Thirteenth Street, N.W. 
Suite 1200 
Washington, D.C. 20005-5929 

Re: Docket #OlP-0148 

Dear Mr. 
Y 

arlett: 

This is in response to your citizen petition on behalf of the 
Association of Disposable Device Manufacturers (ADDM), dated 
March 22, 2001, requesting that the Food and Drug Administration 
(FDA): (1) require reprocessors of single use devices 
(hereinafter referred to as reprocessed devices) to remove the 
original equipment manufacturer (OEM) trademark from the devices 
and any references to the OEM in the label of devices; (2) take 
actions to identify and enforce this requirement; and (3) refuse 
to approve premarket submissions unless the applicant represents 
that the device will meet this requirement. 

Your requests are based on your assertions that representations 
about an OEM on a reprocessed device would result in the 
misbranding of the device under several different provisions of 
the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act (the Act). Our Office 
of Chief Counsel has considered the legal arguments supporting 
your petition and the results of their'analysis are included in 
the discussion below. FDA agrees that certain representations 
with respect to the OEM on a reprocessed device may be 
misleading. However, for the reasons discussed below, FDA is 
denying your petition because the agency believes that any 
misleading implications from representations concerning the OEM 
can be remedied by the disclosure of additional facts about the 
reprocessor. 

Misbranding under section 502 (b)l of the Act 

' All cited provisions of the Act are in 21 U.S.C. §§ 321 et seq. 
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You allege that a reprocessed device that bears the name of both 
the reprocessor and the OEM violates section 502(b) of the Act. 
Section 502(b) of the Act states that a device is deemed 
misbranded "unless it bears a label containing (1) the name and 
place of business of the manufacturer, packer, or distributor..." 
Section 502(b)'s implementing regulation for devices, 21 C.F.R. 
5 801.1, requires the "label of a device in package form" to 
"specify conspicuously the name and place of business of the 
manufacturer, packer, or distributor." You allege that the 
device regulation does not accommodate the identification of a. 
raw material source on the label of a finished product. L 

The language in 21 CFR 5 801.1 only addresses the information 
that must be included on the label. It does not address 
information that cannot be included on the label. Accordingly, 
FDA beli,eves that this implementing regulation of 502(b) should 
not be interpreted to proscribe references to OEMs.* Therefore, 
if a reprocessor's, distributor's, or packer's name and address 
are stated conspicuously on the label, the label complies with 
21 C.F.R. 801.1, regardless of whether references to the OEM 
appear. 

FDA agrees that references on a label to the OEM may render the 
content as a whole misleading under section 502(a) of the Act 
under certain circumstances if the references mislead users or 
the FDA as to the identity of the manufacturer responsible for 
the devi,ce. FDA's analysis of whether representations about an 
OEM may misbrand a reprocessed device under section 502(a) of 
the Act is discussed &.n detail below. : 

- 
-, ^_ 

* You also note in your petition that the drug regulation, 21 
C.F.R. 5 201.1(h), that corresponds to the device regulation, 21 
C.F.R. § 801.1, specifically prohibits the naming of any person 
other than the manufacturer, packer, or distributor. You 
believe that the device provision, which contains no such 
specific prohibition, should be interpreted in the same manner 
as the drug provision. Since your petition is relevant only to 
devices, FDA is not addressing whether labeling violations would 
exist if the drug provisions applied to devices. FDA notes, 
however, that the fact the drug provision contains a specific 
prohibition against naming parties other than the manufacturer, 
packer, or distributor, and the device provision contains no 
such prohibition, would appear to support a conclusion that the 
device provision does not prohibit naming additional parties. 
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Misbranding under section 502(a) of the Act 

You allege that reprocessed devices that have labeling that 
makes representations about an OEM, including the use of the OEM 
trademark or trade name, would misbrand the device under section 
502(a) of the Act, and an implementing regulation, 21 C.F.R. 
§ 801.6. 

You maintain that such representations also would thwart other 
provisions related to prohibitions against counterfeiting and 
imitating drugs, and trademark and trade name infringement that 
serve the same purposes as the Act's misbranding provisions that 
apply to devices.3 

Namely, you allege that a reprocessor will violate these 
provisions if it uses any representation with respect to the OEM 
of a device because the user will incorrectly infer that: 

. reprocessed devices have the same quality as the OEM's device, 
when in fact they are "inferior" to the OEM product because 
reprocessed devices bear the risk of contamination, and may be 
more likely to fail; 

0 the OEM has made a determination t 
reprocessing; 

hat the device is fit for 

l the OEM is a direct and cooperative participant in the 
manufacture of the reprocessed device; 

3 Specifically, although you do not request FDA to regulate 
reprocessed devices' labeling under these provisions, you allege 
that labeling representations about OEMs on reprocessed devices 
would run counter to the purposes of other related provisions 
that prohibit trademark infringement under section 43(a) of the 
Lanham Act, 15 U.S.C. § 1125(a), and provisions under the Act 
related solely to drugs prohibiting counterfeiting and imitation 
-- sections 201(g)(2) and 502(i)(2) of the Act. FDA does not 
specifically address your arguments under these provisions since 
they are not germane to your request. FDA notes, however, that 
to the extent the Act's device misbranding provisions under 
sections 502(a) and (b) are related to the Act's drug provisions 
and the Lanham Act's trademark provisions, the agency's 
reasoning in its response to your arguments under section 502(a) 
would apply to drug and trademark provisions. 



Page 4 - Thomas Scarlett, Esq. 

l MDR reports should be sent to the OEM, not the reprocessor. 

‘icu also allege that any labeling on a reprocessed product that 
makes representations about an OEM could only avoid being 
misleading if it revealed facts that you consider to be 
"material" such as: 

l the source of the product is the hospital, not the OEM; 

l if applicable, the reprocessed device is not substantially 
equivalent to the OEM's device; 

l the OEM recommends against reprocessing; and 

. the OEM has made no determination that the device is fit for 
reprocessing. 

With one exception described below, FDA does not agree that the 
failure to provide the information above would render the 
product misbranded under section 502(a) of the Act or its 
implementing regulation, 21 CFR § 801.6. 

Section 502(a) of the Act states that a device is deemed 
misbranded if "its labeling is false or misleading in any 
particular." Section 801.6 of Title 21 C.F.R. states, "[a]mong 
representations in the labeling of a device which render such 
device misbranded is a false or misleading representation with 
respect to another device . ..." 

Section 201(n) of the Act states that in determining whether 
labeling is misleading: 

. ..there shall be taken into account (among other 
things) not only representations made or suggested by 
statement, word, design, device, or any combination 
thereof, but also the extent to which the labeling ~. 
fails to reveal facts material in light of such 
representations or material with respect to 
consequences which may result from the use of the 
article to which the labeling ~. relates under the 
conditions of use prescribed in the labeling... or under 
such conditions of use as are customary or usual. 
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Accordingly, if a failure to disclose information is to be 
considered misleading under the Act, the information that is not 
disclosed must be "material." 

Your petition emphasizes your conclusion that representations 
related to the OEM are misleading because the user would 
mistakenly believe that the quality of a reprocessed device 
and the original device are the same. Your reasoning rests 
on a presumption that the quality of all reprocessed devices 
are inferior to the original device's quality. Although you 
do not explain fully, FDA assumes that because you presume 
that the quality of a reprocessed device is inferior to an 
original device, you also believe that the following 
information is material: (1) the source of the product is the 
hospital, not the OEM; (2) the OEM has not been a direct and 
cooperative participant in the manufacture of a reprocessed 
device; and (3) that a reprocessed device may not be 
substantially equivalent to the OEM's device. 

As stated above, section 201(n), in relevant part, requires 
labeling to disclose only facts that are "material." You 
have not presented evidence to support a categorical 
conclusion that the quality of a reprocessed device that 
meets the same requirements of the Act as an OEM's device is 
inferior. Accordingly, the quality of the reprocessed device, 
and information you presume is related to quality, such as 
information about the source and substantial equivalence, 
would not be a material fact that the labeling would need to 
disclose. See Alliance for Bio-Integrity v. Shalala, 116 
F.Supp. 166, 179 (D.C. 2000)(factual predicate to labeling 
requirement for different products is a determination that 
the products differ materially); Stauber v. Shalala, 895 
F.Supp. 1178, 1193 (W.D. Wise. 1995). 

Similarly, we do not agree that the fact that the OEM has not 
made a determination that the device is fit for reprocessing, or 
recommends against reprocessing, is a material fact that would 
justify a labeling requirement. A single use label on an OEM's 
device represents the OEM's decision to label the pro'duct that 
way, and to seek FDA clearance or approval for only one use. As 
you know, the premarket requirements for devices do not require 
the OEM who labels a product for single use to provide data that 
establishes the device is not safe and effective for an 
additional use. An OEM's determination about the fitness of a 
reprocessor 's device is not relevant if a reprocessed device 
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meets the Act's safety and effectiveness requirements. 
Accordingly, we do not believe that an OEM's determinations 
provide a basis for labeling requirements for reprocessed 
devices. 

FDA, however, does believe that representations concerning the 
OEM may be misleading unless the reprocessor of a single use 
device provides additional information that would indicate that 
the reprocessor is the manufacturer responsible for product 
problems. As you note in your petition, hospitals and other 
user facilities must alert FDA or the manufacturer whenever 
there is information that' "reasonably suggests that a device has 
or may have caused or contributed to the death . ..[or] serious 
injury to a patient..." 21 C.F.R. § 803.30(a). Moreover, the user 
or FDA may need to know the identity of the manufacturer, not 
only for the purposes of reporting adverse events to FDA, but to 
assure that the responsible manufacturer or FDA can investigate 
the problem to determine if additional steps should be taken, 
including distribution of safety information to the users, or 
product recalls. Accordingly, FDA believes that when a 
reprocessed product's labeling makes representations that 
suggest the OEM should be notified of product problems, 
additional information that provides the correct identity of the 
reprocessor as the remanufacturer who is responsible for adverse 
event reporting, recalls, or other corrective actions, is 
"material" informa'tidn within the meaning of section 201(n) of 
the Act because such information is necessary to enable FDA's 
postmarket reporting procedures under section 519 of the Act to 
‘f-unction effectively. 

For the reasons discussed above, therefore, FDA does not agree 
that representations about the OEM on reprocessed devices are 
inherently misleading. Rather, FDA believes that any 
potentially misleading implications from representations about 
OEMs can and should be remedied by the disclosure of additional 
information described above. Accordingly, FDA denies your 
request to require reprocessors of single use devices to remove 
any references to OEMs from their labels, or to take any actions 
to enforce such a ban. 

We intend to publish a guidance document in the near future that 
will recommend more specific language and direction to regulated 
industry on this matter. We also intend to conduct educational 
outreach to inform industry and users as to our current thinking 
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regarding the labeling requirements applicable to reprocessed 
single-use devices. 

If you have any questions, please contact Larry Spears at (301) 
594-4692. 

Sincerely yours, 

&A,!, d. l&u 
. Kahan 

Deputy Director 
Center for Devices and 

Radiological Health 


