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Re: Docket No. OOV-1405 - 
Telemetry Transmitter Lead Wires 

Dear Ms. Bench: 

This responds to your citizen petition, dated May 10,2000, requesting a variance from the 
Performance Standard for Electrode Lead Wires and Patient Cables (2 1 CFR 898) as it applies to 
a certain telemetry transmitter lead wires used in your facility. I apologize for our delay in 
responding. 

The telemetry transmitter described in your petition is one of ten device types for which the 
electrode lead wires must comply with the performance standard on or after May 11, 1,998. Your 
lead wires have been non-compliant for the past two years. Your telemetry transmitter uses a 
lead wire connector with three exposed 2 mm pins, and is therefore pon-compliant with the 
performance standard. Your petition proposes to secure the lead wire connector to the telemetry 
transmitter using a nylon cord, and to also add a label on the transmitter warning against removal 
of the lead wire. From the pictures you provided, it appears that the nylon cord is a tie wrap that 
would have to be cut from the device in order to disconnect the lead wire pr to replace the 
batteries. Your procedures call for replacement of the nylon cord, when it is removed for battery 
replacement. You noted that there are’24 devices with the lead wires secured in this manner, and 
there are eight replacement telemetry+ transmitter lead wires that are now stored in a locked 
cabinet. You requested a variance to continue use of the non-compliant transmitter lead wires 
until the transmitters are either replaced or converted to accept compliant lead wires. Your 
petition did not identify the manufacturer of the transmitters, did not state whether you had been 
in contact with that manufacturer regarding availability of an adapter to convert the device, and 
did not specify any particular timeframe for your variance request. 
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I am granting a temporary variance until May 9,2001, for you to identify an acceptable adapter 
and compliant lead wire for your telemetry transmitters. Note that the performance standard 
anticipates that by use of relatively inexpensive adapters, devices like yours can be converted to 
accept compliant lead wires. We believe that adapters may be available for considerably less 
than the $100 per unit cited in your petition. We are aware of several lead wire manufacturers 
who produce adapters for individual exposed 2 rmn pins, but not for the specific three-pin 
connector used with your transmitter. However, one of those manufacturers or the manufacturer 
of your transmitter may be able to provide a suitable adapter. If not, you may contact us again 
regarding further extension of this variance. 
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I trust that this response fully addresses your concerns. If additional information is required, or 
you need further assistance in identifying potential suppliers of lead wire adapters, you may 
contact Mr. Stewart Crumpler in our Office of Compliance at 301-594-4659. 

Sincerely yours, 

o.zitAp-- 
Linda S. Kahan 

- Deputy Director for Regulations and PoIicy 
Center for Devices and Radiological Health 


