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My comment is regarding Docket No. 20050-0195, CDRH 200439. The Mammography Quality Standards Act Final
Regulations: MOOifications and Additions to Policy Guidance Help System #9 DRAFT GUillANCE Docwnent issued
00: July IS, 2005
Question 2: [Repeated as question 18 under Quality Ass1D"8Dce/Equipment/Weekly
Equipment Quality Control]: We are using an FDA cleared single ~ cushion pad
(e.g., MammoPad) when performing mammograms on some of our patients. Do we
have to include the pad when performing the phantom and dose QC ~?
If you are not using a cushion pad for the majority of your patients, you do not have to
include the cushion pads when performing the phantom and dose QC tests. However, if
you are using a cushion pad for the majority of your patients, you must include the
cushion pads when perronning the phantom and dose QC ~ in order to simulate as
closely as possible your typical clinical conditions (21 CFR 9OO.12(e )(2)). If you
routinely use the cushioo pad on both the bucky and the compression paddle, you must
use 2 layers of the cushion pad (may be achieved by folding over a single cushion pad)
when performing the phantom and dose QC tests. In order to redu~ expen~, you may
use the same cushion pad repeatedly when perfo~ing the tests. Because the phantom
and dose tests are the only QC tests affected by the use of a cushion pad. the f~iIity does .
not have to include the cushion pad when performing other QC tests.".
My comment: .
If only one pad is acceptable for multiple phantoms, I think there should be a use limit for the number of times that the
same pad can be used. Think of this scenario: a facility ~s the same pad for e.:h phantom image for five years and
two units. How is this pad ~ between uses? Does the adhesive pick up any debris? Would this pad still be reflective
of clinical use? Do the cushion pad manuf~turers verify that each pad is free of any artif~ts or defects, and that e.:h
batch of pads is reproducible? When a facility uses the cushion pads for the majority of mammography patients, it
would be more reflective of clinical imaging if a different pad were used for e~h phantom. One pad may look (me on a
phantom, whereas another may have an artifact. Testing a one time use pad would only indicate diat the individual pad
was problematic (or not) but wouldn't necessarily ten you anything about other pads. The f~iIity should be aware if
these differences exist. At the very least, there should be a use limit for the number of times a pad can be used for
phantom testing. Also, even though the guidance states that the pads must be used for the phantom and dose QC testing.
I think it needs to be made clearer that diis includes the w~kly phantom testing, as well as the annual phantom and
dose testing performed by the medical physicist.

Susan Miller, Certified MQSA Mammography InspectCK '12085

State of Wisconsin
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