
PuMic Health Service 

MAY 12 2QM 
WARNING LETTER 

Food and Drug Administration 
Center for Devices and 

Radiological Health 
2098 Gaither Road 
Rockville, MD 20850 

VIA FEDERAL EXPRESS 

M r. Dale Miller 
President and CEO 
The Chin-Up Strip (DMI) 
1820 Ridgemill Terrace 
Dacula, Georgia 30019 

Dear M r. Miller 

We received your letter dated January 22, 2004, in which you 
respond to our untitled letter of December 22, 2003. In your 
response, you state: "It is our intention, therefore, to file a 
premarket notification submission (section 510(k)) within the next 
30 days claiming substantial equivalence to products already on 
the market for similar intended uses." Because you have not in 
fact filed a premarket notification submission, your continued 
marketing of the Chin-Up Strip@  violates the Federal Food, Drug, 
and Cosmetic Act (the Act). 

According to your Internet website, the Chin-Up Strip@  is an 
effective treatment for mild obstructive sleep apnea. Your 
product is therefore a medical device as defined by section 
201(h) of the Act because it is "intended for use in the 
diagnosis of disease or other conditions, or in the cure, 
mitigation, treatment, or prevention of disease", or because it 
is "intended to affect the structure or any function of the 
body." 

The law requires that manufacturers of medical devices obtain 
marketing approval or clearance for their products from the FDA 
before they may offer them for sale. This helps protect the 
public health by ensuring that newly-introduced medical devices 
are safe and effective or substantially equivalent to other 
devices already legally marketed in this country. 

Your device is adulterated under section 501(f)(l)(B)of the Act 
because it is a class III device under section 513(f) of the Act 
and does not have an approved application for premarket approval 
(PMA) in effect pursuant to section 515(a) or an approved 
application for an investigational device exemption under section 
520(g) - 
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In addition, your device is misbranded under section 502(o) of 
the Act because you have not submitted a section 510(k) premarket 
notification to the agency of your intent to introduce the device 
into commercial distribution. For a device requiring premarket 
approval, the notification required by section 510(k) of the Act 
is deemed satisfied when a PMA is pending before the agency. 
21 C.F.R. 807.81(b). 

The kind of information you need to submit in order to obtain 
marketing clearance is available through the Internet at 
http://www.fda.gov/cdrh/devadvice/3122.html. The FDA will 
evaluate this information and decide whether your product may be 
legally marketed. 

This letter is not intended to be an all-inclusive list of 
deficiencies at your facility. It is your responsibility to 
ensure adherence to each requirement of the Act and regulations. 
Federal agencies are advised of the issuance of all Warning 
Letters about devices so that they may take this information into 
account when considering the award of contracts. 

You should take prompt action to correct this serious violation. 
Failure to act promptly may result in regulatory action being 
initiated against you by the Food and Drug Administration without 
further notice. These actions include, but are not limited to, 
seizure, injunction, and/or civil money penalties. 

Please notify this office in writing within fifteen (15) working 
days of receipt of this letter of the specific steps you have 
taken to correct the noted violation, including an explanation of 
each step being taken to prevent the recurrence of similar 
violations. If corrective action cannot be completed within 15 
working days, state the reason for the delay and the time within 
which the corrections will be completed. 
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Your response should be sent to Tanisha A. Anthony, Consumer 
Safety Officer HFZ-331, Food and Drug Administration, 2094 Gaither 
Road, Rockville, MD 20850. If you have any questions regarding 
this letter, please contact Ms. Anthony at (301)594-4613. 

Sincerely yours, 

T&!!ii?f!~w 
Director 
Office of Compliance 
Center for Devices and 

Radiological Health 


