
 

 

 
 

 
 

 
 

 

 

 

 

 

                                                 

 

 

   

Residual Solvents in ANDAs: Questions and Answers 
(October 28, 2008) 

After the revised USP General Chapter <467> Residual Solvents became official as of 
July 1, 2008, attempts at implementation of this USP chapter have resulted in confusion 
among ANDA stakeholders. On October 10, 2008, FDA met with IPEC Americas, IPEC 
Europe, GPhA, CHPA, PhRMA, and SOCMA BPTF1 to discuss implementation of USP 
<467>. In addition, FDA received comments from GPhA, PhRMA, APIC2, and others 
requesting additional clarification regarding the implementation of USP <467> for 
generic drugs. The FDA Office of Generic Drugs (OGD) has carefully considered these 
comments and suggestions and is providing the following clarifying questions and 
answers. The clarifications include a flexible, stepwise approach to application of USP 
<467> to ANDAs to ensure availability of low cost, high quality, safe, and effective 
generic drugs that meet USP <467> requirements. 

Q1: Which ANDAs and ANDA supplements need to comply with USP <467>? 
A: ANDAs approved before July 1, 2008 are required to comply with USP <467> if they 
are the subject of an official USP monograph. ANDAs approved before July 1, 2008 that 
are not the subject of an official USP monograph should conform to the ICH Q3C 
Guidance, which has limits for residual solvents identical to those in USP <467>. ANDA 
sponsors can show compliance with USP <467> in an annual report.  

For all ANDAs and applicable ANDA supplements approved between July 1, 2008 and 
July 1, 2009, ANDA sponsors need to provide information to show compliance with USP 
<467>. During this time period, however, ANDA sponsors may provide a commitment 
to verify excipient manufacturer’s statements used to support USP <467> compliance 
within six months of approval. ANDA sponsors will need to submit information 
supporting verification in a special report3. 

For all ANDAs and applicable ANDA supplements approved after July 1, 2009, 
including tentative approvals, ANDA sponsors will need to have information in the 
application to show compliance with USP <467> and verification of any excipient 
manufacturer’s statements used to support compliance before approval or tentative 
approval. 

1 IPEC - International Pharmaceutical Excipients Council 
  GPhA - Generic Pharmaceutical Association 
  CHPA - Consumer Healthcare Products Association 
  PhRMA – Pharmaceutical Research and Manufacturers of America 
  SOCMA BPTF - Synthetic Organic Chemical Manufacturers Association’s Bulk Pharmaceutical Task   

Force 
2 APIC – Active Pharmaceutical Ingredients Committee 
3 A special report is an update to an annual report, but it is immediately sent to the FDA instead of waiting 
until the next of submission date for an annual report (see 21 CFR 314.81(b)(3)(ii)). 
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Q2: What about tentatively approved ANDAs? 
A: For ANDAs tentatively approved prior to July 1, 2008, final approval will be granted 
in accordance with the answer to Question 1. After July 1, 2008 but before July 1, 2009, 
ANDAs will be granted tentative approval status if they comply with USP <467> and 
ANDA sponsors provide a commitment to verify excipient manufacturer’s statements 
used to support USP <467> compliance within six months of tentative approval.   

Q3: What information should be submitted to demonstrate compliance with USP <467>? 
A: For each excipient (for exceptions see Q9) used in the formulation, information in the 
submission should include: 

•	 Excipient manufacturer’s statement regarding residual solvents (See Q4)  
• ANDA sponsor's verification of excipient manufacturer’s statement (See Q5) 

For the drug product, information in the submission should include  
•	 A finished product specification stating compliance with USP <467> 
•	 For each residual solvent identified by the drug substance manufacturer, excipient 

manufacturer, or used by the ANDA sponsor: 
•	 A statement that indicates which option was used to demonstrate 

compliance with USP <467> and a summary of the appropriate 
calculation, if Option 2 was used, indicating the source of data used in the 
calculation 

•	 The results of any residual solvent testing on the drug product, if 
applicable  

•	 Suitable information to support the safety of residual solvents that are not defined 
as being Class 1, Class 2, or Class 3 solvents 

Q4: What should an excipient manufacturer’s statement regarding residual solvents 
contain? 
A: An excipient manufacturer’s statement regarding residual solvents should contain:  

•	 All Class 1 solvents used or generated, 
•	 All Class 2 solvents “likely to be present”, 
•	 Whether Class 3 solvents are “likely to be present” and the identity of all Class 3 

solvents present at greater than 0.5%, and 
•	 All other solvents “likely to be present”, as applicable. 


Also, in all circumstances: 

• The expected control limits for the solvents identified above.  

It is preferred that the excipient manufacturer’s statement regarding residual solvents is 
included in the excipient manufacturer’s COA, although a separate excipient 
manufacturer’s statement is acceptable. “Likely to be present” refers to the solvents used 
or produced in the final manufacturing step and to solvents that are used or produced in 
earlier manufacturing steps and not removed consistently by a validated process. 
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Examples of acceptable statements include: 
•	 Only Class 3 solvents are likely to be present. Loss on drying is less than 0.5 

percent. 
•	 Only Class 2 solvents X and Y are likely to be present. All are below the Option 1 

limit. (Here the excipient manufacturer would name the Class 2 solvents 
represented by X and Y.) 

•	 Only Class 2 solvents X and Y and Class 3 solvents are likely to be present. 
Residual Class 2 solvents are below the Option 1 limit and residual Class 3 
solvents are below 0.5 percent. 

•	 No Class 1, Class 2, Class 3, or other solvents are used. 

Q5: How can an ANDA sponsor verify excipient manufacturer statements? 
A: For each drug product excipient, an ANDA sponsor can choose either of two 
approaches: 

(1) The ANDA sponsor tests the residual solvents as a part of the complete testing 
protocol in order to demonstrate the capability to perform the tests and to verify the 
excipient manufacturer’s data for each identified residual solvent4. Once the excipient 
manufacturer’s data is validated and verified, the ANDA sponsor can implement a 
valid vendor validation program as per 21 CFR 211.84(d)(2). The ANDA sponsor 
should submit complete COAs for all excipients, including residual solvent data, in 
ANDAs and applicable supplemental submissions to demonstrate verification and 
compliance with USP <467>. 
(2) As an alternative, excipient manufacturers or ANDA sponsors can submit 
evidence that the level of understanding and control of the manufacturing process are 
sufficient to conclude that the acceptance criteria will always be met provided the 
process is run within the range of the critical parameters. 

An excipient manufacturer’s statement that solvents are not used does not require the 
ANDA sponsor’s verification. 

Q6: How should the acceptance criterion be established for a residual solvent that is not 
classified (as Class 1, 2 or 3) in USP <467>?  
A: Scientific literature and toxicology data can be used to support the proposed 
acceptance criterion. 

Q7: When is it acceptable to use a Class 1 solvent? 
A: Class 1 solvents should be avoided whenever possible.  However, an ANDA sponsor 
or excipient manufacturer may use them if adequately justified. Adequate justification 
means that the user has diligently evaluated other solvents and provided valid reasons 
why alternative solvents are not appropriate. Compliance with USP <467> limits is not, 
in itself, considered adequate justification. The excipient manufacturer should provide a 
list of Class 1 solvents with specifications and data used in the manufacturing of 
excipients. 

4 Note: The reasons for requesting ANDA sponsors to perform the complete testing protocol are twofold, 
i.e., to verify the actual testing results but, more importantly, to ensure the sponsor has the capability of 
performing the tests, so that they can run specific tests when problems arise.  Without this capability, many 
firms are inadequately prepared when a problem does arise. 
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Q8: Can LOD be used to control Class 3 solvents even if Class 2 solvents are present 
providing that the total of both classes is <0.5%? 
A: Yes, provided that the Class 2 solvents are included with the Class 3 total in the loss 
on drying result and that suitable controls are in place for the Class 2 solvents “likely to 
be present”. ANDA sponsors should be aware that unidentified Class 3 solvents may 
interfere with analytical methods to measure Class 2 solvents.  

Q9: How should residual solvents in coating materials, colorants, flavors, capsules, and 
imprinting inks be characterized? 
A: Information of residual solvents in coating materials, colorants, flavors, capsules, and 
imprinting inks is generally not needed unless Class 1 solvents are used in the 
manufacture of these components.  

Q10: Should residual solvent test methods used by ANDA sponsors be validated or 
verified? 
A: Non-USP methods should be validated. USP methods should be verified (see USP 
<1226>). 

Q11: Would it be acceptable to use a high purity solvent in place of the USP reference 
standard? 
A: Yes, a high purity solvent may be used in lieu of the reference standard if suitable 
documentation (i.e., certificate of analysis) of the purity and source is provided. 

Q12: If a drug product utilizes excipients supplied in solvents and the solvent is then 
driven off during the drug product manufacturing steps, does the final drug product need 
to be tested and do all the limits in USP <467> apply? 
A: For excipients supplied in solutions, the solvent is considered a component in the drug 
product manufacturing process and therefore USP <467> applies to this solvent.  The 
removal of the solvent by the drug product manufacturing process should be 
demonstrated by either drug product testing or an ICH Q8(R) QbD-based approach.  
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